Eveniment

Ford mai vrea 2,6 mil. € de la statul roman

29.03.2010, 23:13 22

Ford Romania solicita in instanta statului roman restituirea a3,5 mil. $ (2,6 mil. euro), suma reprezentand plata sub forma detaxe vamale in intervalul noiembrie 2007 - noiembie 2008 pentruimportul de piese pentru fabrica de cutii de viteze.
"Confirmam existenta unui litigiu intre Ford Romania S.A. pe de-oparte si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, AutoritateaNationala a Vamilor, Directia Tehnici de Vamuire si Control Vamaldin cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si Directia Regionalapentru Accize si Operatiuni Vamale Craiova din cadrul AutoritatiiNationale a Vamilor pe de alta parte", a spus Nadia Crisan,reprezentant al Ford Romania. Procesul se afla pe rolulTribunalului Dolj si are ca prim termen de judecata data de 8aprilie 2010.
"La acea vreme fosta Daewoo, actuala Ford Romania, a realizatimporturi de piese pentru care s-au platit 3,5 mil. $ taxe vamale.Toate importurile, ca si exporturile sunt supuse unor regimurivamale. La acea data ei au solicitat import definitiv, pentru cares-au platit taxe. Ei aveau la indemana si posibilitatea de asolicita scutirea de la plata taxelor vamale, cu indeplinirea unorformalitati", a declarat Mircea Matei, director al DirectieiOperatiuni Vamale Craiova.
Cererea de restituire de catre statul roman a sumei de 2,6 demilioane de euro, vine dupa ce saptamana trecuta Senatul a adoptatin unanimitate acordul de garantie pentru imprumutul contractat deFord de la Banca Europeana pentru Investitii. Prin acest acord,statul garanteaza in proportie de 80% imprumutul in valoare de 400mil. euro contractat de Ford pentru uzina de la Craiova. In plus,Ford Romania a primit ajutor in valoare de 57 mil. euro de lastatul roman pentru programele de training derulate decompanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO