Eveniment

Fonduri UE: rata absorbţiei a ajuns la 15% în mai, sub ţintă

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

04.06.2013, 22:31 389

România a atras doar 712 mil. euro de la UE în primele cinci luni ale acestui an, de 2,5 ori mai puţin decât ar fi trebuit pentru ca Ministerul Fondurilor Europene să îşi îndeplinească ţinta propusă pentru acest an.

Astfel, la finele lunii mai, rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 15% din cele aproape 20 mld. euro alocate României în perioada 2007-2013, în creştere cu mai puţin de 4% faţă de începutul acestui an. Ministerul Fon­du­ri­lor Europene ţinteşte pentru 2013 o absorbţie de cel puţin 6,5 mld. euro, iar atingerea acestei ţinte ar duce fondurile europene spre o rată de absorbţie totală de circa 40%.

„Ţinta de 6,5 miliarde de euro absorbţie nu a fost niciodată realistă şi nici nu s-au luat măsuri concrete, majore, care să stimuleze o creştere accelerată a încasărilor. Dacă anul acesta mai reuşim să luăm încă 1,3-1,4 miliarde de euro este bine“, a spus Cosmin Drăgoi, managing partner al firmei M27 România. La finele lunii mai, suma totală atra­să de România din fondurile UE a fost de 2,9 mld. euro.

Fondurile europene reprezintă cel mai mare eşec economic al celor care au condus România din 2007 încoace, pentru că nu au fost atrase, iar în această perioadă eco­no­mia a intrat în criză, a suferit acut de lipsă de finan­ţare, iar cei 1,2 milioane de bugetari abia şi-au revenit din şocul tă­ie­­rii salariilor din 2010. Economia a fost trasă înapoi în aceas­tă perioadă, pentru că fondurile UE nu au fost folosite, iar responsabili de acest lucru sunt începând de la pre­şe­dintele Băsescu până la premierii Tăriceanu, Boc, Un­gu­­reanu şi acum Ponta, care nu reuşeste să facă mare lucru.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO