Eveniment

Fonduri suplimentare de la UE pentru incheierea negocierilor

26.11.2004, 00:00 13



Uniunea Europeana va acorda Romaniei o subventie suplimentara de 559,8 mil.e euro, destinata securizarii frontierelor si consolidarii bugetului in perioada 2007 - 2009, a declarat un diplomat european, citat de Reuters.



Suma se va adauga celor 11 mld. euro alocate Romaniei din bugetul UE pentru anii 2007-2009.



"Oficialii UE au aprobat un ajutor suplimentar in valoare de 559,8 mil. euro pentru Romania. Decizia va deveni oficiala vineri, in timpul unei sesiuni de negocieri de la Bruxelles", a afirmat oficialul UE.



Diplomatul european a adaugat ca, in 2007, Romania va primi 297 mil. euro din aceste fonduri, dar nu a oferit informatii legate de destinatia exacta a sumei.



Romania ar trebui sa incheie astazi capitolul de protectia mediului, facand, astfel, inca un pas spre atingerea tintei de a incheia negocierile de integrare in acest an si de a semna Tratatul de Aderare in 2005, impreuna cu Bulgaria.



Guvernul de la Bucuresti mai trebuie, totusi, sa ajunga la un acord cu UE si in privinta capitolelor "Competitie" si "Justitie si Afaceri Interne", care implica aspecte precum ajutorul acordat de stat industriei, controlul vamal si politicile anti-coruptie.



Diplomatii europeni cred ca Romania ar trebui sa incheie aceste ultime capitole inainte de Consiliul European care va avea loc in perioada 16-17 decembrie.



Guvernul de la Bucuresti si oficialii de Bruxelles trebuie sa ajunga la un acord si in ceea ce priveste obtinerea unor perioade de gratie pentru implementarea in Romania a unor schimbari recente ale sistemului fiscal european.



Conform analistilor, capitolul "Justitie si Afaceri Interne" vor prezenta cele mai multe dificultati, deoarece unele state membre sunt ingrijorate ca Romania ar putea deveni o poarta de intrare in UE pentru imigrantii ilegali, pentru activitatile de contrabanda si crima organizata, in cazul in care acest stat nu isi va securiza frontierele si nu isi va reforma sistemul judiciar.



Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat recent ca tratativele legate de capitolul Concurenta si Justitie si Afaceri Interne nu vor fi incheiate inainte de 8 decembrie. Aceleasi surse au afirmat ca negocierile se vor complica si din cauza faptului ca Romania a solicitat redeschiderea capitolului Impozitarea - care se refera la alinierea TVA si a accizelor la carburanti, la nivelul practicat in Uniunea Europeana. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO