Eveniment

Foamea de locuinte, peste media europeana

18.10.2007, 21:08 19

Aproape 11% din romani intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii trei ani, procent aproape dublu fata de media inregistrata la nivel central si est-european (6%), potrivit unui studiu realizat de grupul UniCredit.
In Bulgaria, numai 4% din populatie si-a fixat ca obiectiv cumpararea unei locuinte in urmatorii trei ani, in timp ce in Croatia procentul urca pana la 7%. Studiul a mai relevat faptul ca 9% din romani se gandesc sa achizitioneze o locuinta in urmatorii zece ani, fata de numai 4% din bulgari. La nivelul Europei Centrale si de Est, procentul celor care vor sa cumpere o casa in urmatorii zece ani este de 7%.
"Cererea puternica de locuinte in contextul unei oferte inca reduse conduce la cresterea semnificativa a preturilor la proprietati imobiliare. in majoritatea tarilor din Europa de Sud-Est inca persista o anumita subevaluare a preturilor la locuinte (pret mediu la nivel de tara) comparativ cu nivelul teoretic de pret", spun analistii UniCredit.
Potrivit studiului realizat de institutia financiara, numai 6% din locuintele achizitionate in Romania sunt destinate inchirierii - fata de 5% media regiunii, 82% din romani cumparand casele pentru a locui in acestea. in acelasi timp, 4% din case servesc, atat in Romania, cat si in tarile din regiune, ca o a doua locuinta.
In ceea ce priveste metodele de finantare, 68% din respondentii din Romania considera ca imprumuturile bancare sunt solutia optima, comparativ cu 65% din locuitorii celorlalte state din regiune.
"In ansamblu, evolutia pietei de proprietati rezidentiale din regiunea Europei de Sud-Est indica un potential semnificativ pentru piata creditului ipotecar. Estimam o crestere anuala de 24% in perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinte", a declarat Debora Revoltella, economist-sef in cadrul Departamentului de Cercetare Economica al UniCredit Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO