Eveniment

FMI si Fitch: Cresterea pensiilor va face mai mult rau economiei

FMI si Fitch: Cresterea pensiilor va face mai mult rau economiei

Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul pentru Romania si Bulgaria al FMI: Cu toate ca intelegem ca pensiile sunt mici, deciziile cu caracter fiscal trebuie sa reflecte limitarea bugetului si nu trebuie luate independent de evolutia mediului macroeconomic.

02.07.2007, 17:25 32

Fondul Monetar International (FMI) a criticat intentia autoritatilor de a majora pensiile, pe motiv ca aceasta ar putea alimenta inflatia si deficitele externe. Agentia de rating Fitch spune ca masura accentueaza riscurile de supraincalzire economica si ar putea dauna riscului de tara.
Fondul Monetar International si Fitch Ratings au criticat autoritatile pentru masura de dublare a pensiilor in urmatorii doi ani, pe motiv ca aceasta ar reinflama inflatia si ar prezenta risc pentru supraincalzirea economiei. In viziunea FMI, majorarea pensiilor ar putea alimenta presiunile inflationiste din economie si ar fi responsabile si pentru accentuarea deficitului de cont curent.
Saptamana trecuta, deputatii au votat in unanimitate un proiect de majorare a pensiilor de stat cu peste 43% anul viitor si cu un procent asemanator in 2009, astfel incat pensiile s-ar putea dubla in acest interval. De asemenea, Guvernul are un proiect de reducere a contributiilor sociale (CAS) cu sase puncte procentuale, incepand cu anul viitor, din care o parte semnificativa din contributiile de pensii.
"Cu toate ca intelegem ca pensiile sunt mici, deciziile cu caracter fiscal trebuie sa reflecte limitarea bugetului si nu trebuie luate independent de evolutia mediului macroeconomic", a declarat, reprezentantul pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola.
El a precizat ca vor fi necesare surse suplimentare de finantare pentru acoperirea majorarii pensiilor de stat si a reducerii contributiilor sociale, ceea ce va contribui la majorarea semnificativa a deficitelor din economie.
Majorarea pensiilor ar putea stimula inflatia si ar creste importurile, ducand astfel la o noua crestere a deficitului de cont curent.
"Prognozam deja un deficit de cont curent de circa 13% din PIB in anul 2007", a spus Ferndandez-Ansola.
"Pana acum, Romania a avut capacitatea de a-si finanta dezechilibrele fara probleme, dar exista intotdeauna praguri care, odata depasite, pot aduce statul intr-o situatie dificila. In opinia mea, Romania se indreapta intr-un ritm constant in aceasta directie", a adaugat oficialul Fondului.
In viziunea agentiei de rating Fitch Ratings, intentia de majorare a pensiilor accentueaza riscurile de supraincalzire economica si de depreciere rapida a leului. Acestea ar putea avea la randul lor un impact negativ asupra riscului de tara si implicit asupra ratingului, a declarat Andrew Colquhoun, analist la Fitch, intr-un interviu citat de Reuters.
"Daca aceasta masura va fi implementata integral in 2008, fara reducerea altor cheltuieli sau majorarea de impozite, pentru echilibrare, va exista un stimul puternic pentru o economie care se confrunta deja cu riscul de supraincalzire. Aceasta ar reprezenta o evolutie negativa pentru perspectiva ratingului", spune Colquhoun.
El a precizat ca Fitch mentine calificativul "BBB" cu perspectiva stabila pentru Romania, dar monitorizeaza in continuare situatia economica, a precizat Colquhoun.
"Majorarea pensiilor va influenta inflatia, cresterea economica si deficitul de cont curent, ceea ce nu este o evolutie favorabila, dar trebuie sa asteptam, pentru a analiza amploarea impactului. Pe ansamblu, suntem multumiti de ratingul si perspectiva actuala. Pana in prezent, Romania nu a intampinat dificultati de finantare a deficitului extern, dar, evident, in cazul in care conditiile globale de creditare s-ar inaspri... statul s-ar afla rapid in dificultate, daca deficitul de cont curent ar fi mult mai ridicat decat nivelul actual", a spus analistul.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a respins insa criticile Fitch. "Inainte sa comenteze, agentia a fi trebuit sa analizeze cifrele, situatia veniturilor si cheltuielile pentru pensii. Pentru cineva care priveste de afara, o astfel de majorare poate parea foarte consistenta si neuzuala. Pentru economia romaneasca, unde veniturile sunt extrem de consistente, asa ceva se poate", a spus Tariceanu.



Disputa intre partidele politice: Cine a majorat pensiile?


Tariceanu catre PSD: E o minciuna sfruntata cand incercati sa va atribuiti marirea pensiilor
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, i-a transmis presedintelui PSD Mircea Geoana ca este "o minciuna sfruntata" faptul ca PSD incearca sa-si atribuie merite pentru majorarea pensiilor.
"Aceste masuri sunt initiate de Guvern. PSD incearca sa arate ca a avut el o contributie. PD-ului ii spun ca ar trebui sa le fie rusine cand spun ca astea sunt masuri populiste, iar domnului Geoana si PSD-ului le spun ca este o minciuna sfruntata cand incearca sa atribuie PSD-ului o astfel de masura", a declarat seful Executivului. In ceea ce priveste "caracterul populist" al masurii, Tariceanu s-a intrebat daca masura ar fi fost la fel de populista daca PD era inca la guvernare. Totodata, liderul PNL a sustinut ca PSD incearca sa-si atribuie merite pentru majorarea pensiilor pe nedrept.

Geoana: Tariceanu incearca in mod penibil sa capitalizeze electoral majorarea pensiilor
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca afirmatiile facute de premierul Tariceanu, la Brasov, reprezinta o "incercare penibila" de a capitaliza electoral majorarea pensiilor, majorare datorata proiectului de lege initiat de PSD. "Acest proiect de lege se afla de peste sase luni in dezbaterea Parlamentului. Daca PSD nu ar fi pus piciorul in prag si nu ar fi amenintat cu o motiune de cenzura, probabil ca nici acum nu s-ar fi gandit domnul Tariceanu la soarta pensionarilor, asa cum nu a facut-o timp de doi ani si jumatate", a aratat Geoana. "Este in mod cert o incercare penibila de a capitaliza electoral o lege care a trecut prin Parlament in unanimitate", a subliniat liderul social-democrat. Liderul PSD a mai spus ca majorarea pensiilor este, probabil, cel mai important proiect politic pe care l-a avut partidul si cel mai important proiect pe care Parlamentul l-a aprobat "in multi, multi ani".

Gheorghe Barbu (PD): Majorarea pensiilor, element rece in strategia de imagine disputata de PSD si PNL
Fostul ministru al muncii, democratul Gheorghe Barbu, apreciaza ca "majorarea pensiilor a devenit, din pacate, doar un element rece intr-o strategie de imagine pe care si-o disputa PSD si PNL", acuzand PSD ca a votat impotriva OU privind modificarea Legii pensiilor, desi sustine majorarea acestora. Conform lui Barbu, prin aceasta ordonanta, de la 1 iulie, se inlocuieste salariul minim cu salariul mediu pe economie la calculul punctului de pensie pentru toti aceia care au perioade lucrate pana in 1962 inclusiv. Este vorba despre 1.800.000 de persoane in ale caror carti de munca nu a fost inscris salariul, deoarece legea din acea perioada nu prevedea acest lucru, precizeaza Barbu. Camera Deputatilor trebuia sa se pronunte asupra OU de modificare a Legii pensiilor, insa nu a fost intrunita majoritatea calificata. Camera a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul PSD de modificare a Legii pensiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO