Eveniment

FMI: Contractie economica de -4,1% si deficit de cont curent de 7,5% din Produsul Intern Brut

22.04.2009, 21:04 21

Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit prognozele pentru Romania, estimarile fiind apropiate de noile tinte ale autoritatilor luate in considerare la recti­ficarea bugetara operata recent.
Contractia economiei cu 4,1%, res­trangerea deficitului de cont curent la 7,5% din Produsul Intern Brut si inflatie de 5,9%, asa vede FMI evolutia economiei Romaniei in acest an.
Estimarile se inscriu in trendul anticipat pentru Europa Centrala si de Est, care va inregistra o scadere a economiei de 3,7%. Raportul FMI arata ca regiunea a fost afectata mai grav decat statele cu economii emergente din Asia, ca urmare a dependentei ridicate de fluxurile de capital strain, in special de finantarea din partea bancilor occidentale.
In primele faze ale crizei economice mondiale, tarile centrale si est-europene au fost afectate intr-o masura mai redusa, insa odata cu scaderea exporturilor catre economiile vestice si cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor, perspectiva activitatii economice si a veniturilor bugetare s-a inrautatit dramatic.
La inceputul acestui an, FMI avea o estimare pentru cresterea economica din 2009 in jur de 1%, insa dupa discutiile purtate cu marile companii si cu bancile, au ajuns la concluzia ca pentru Romania 2009 va fi cu minus. Autoritatile romane au fost insa mult mai optimiste initial, estimand pentru acest an o crestere economica de 2,5%.
Toate prognozele la nivel mondial au fost date peste cap in ultimele luni, ceea ce reflecta magnitudinea si rapiditatea cu care se propaga efectele crizei, fara precedent in ultimele decenii.
Incertitudinile raman inca foarte mari, mai ales in ceea ce priveste cresterea economica, iar probabilitatea realizarii scenariilor scade pe masura ce autoritatile ezita sa aplice masuri adecvate gestionarii crizei financiare.
Pentru anul viitor, institutia financiara internationala se asteapta la imbunatatirea principalilor indicatori comparativ cu 2009, iar pentru Romania anticipeaza crestere economica zero, coborarea inflatiei la 3,9% si reducerea deficitului de cont curent la 6,5% din PIB.
Anul trecut, Romania a inregistrat o crestere economica de 7,1% anul trecut, cresterea PIB din ultimul trimestru incetinind abrupt, la 2,9%.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani pentru 12,95 mld. euro, pachetul total de finantare externa de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.
Prin intelegerea cu Fondul au fost stabilite criterii de performanta pentru lunile iunie si septembrie 2009, cand rata anuala a inflatiei ar trebui sa se incadreze intr-un interval de plus/minus un punct procentual fata de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.
In cazul in care inflatia anuala depaseste intervalul amintit, BNR va discuta cu expertii FMI pentru evaluare. Daca preturile de consum variaza cu peste doua puncte procentuale fata de nivelul central, atunci autoritatile vor avea consultari cu Fondul privind masurile care trebuie adoptate, fara de care acordul nu poate continua.
BNR a stabilit atat pentru 2009, cat si pentru 2010 tinte de inflatie similare, de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale indica o rata anuala a inflatiei de 4,5% pentru finele acestui an si de 3,2% pentru decembrie 2010. In 2008, rata anuala a inflatiei a depasit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului tintit de BNR, de 2,8%-4,8%, plasandu-se la 6,3%.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, prognozele FMI pentru 2009 si 2010 sunt cu mult sub nivelul inregistrat in 2008, de 12,5% din PIB.

Scrisoarea de intentie ar putea veni azi
Guvernul ar putea primi astazi sau cel taziu maine forma finala a scrisorii de intentie de la FMI, cu cateva zile intarziere fata de asteptari din cauza prelungirii unor discutii la Washington, afirma surse oficiale. Un punct de disputa il constituie metodologia calculului rezervelor internationale ale BNR, respectiv daca acestea sa includa sau nu rezervele minime in valuta retinute de la bancile comerciale. Problema inca nu a fost transata, de-abia apoi BNR putand lua in discutie reduceri efective ale ratei rezervelor la valuta. Saptamana viitoare forma finala a scrisorii de intentie asumata si de Guvern ar trebui sa urmeze traseul birocratic prin departamentele Fondului, urmand ca pe
4 mai acordul sa fie discutat in board. Sursele citate afirma ca aprobarea nu depinde de trecerea prin Parlament a rectificarii bugetare si nici de alte preconditii precum proiectul salarizarii unice, desi ar fi util ca autoritatile sa poata raporta progrese concrete. (Razvan Voican)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO