Eveniment

FMI cere BNR să nu facă mai mult decât să tempereze volatilitatea cursului valutar

FMI cere BNR să nu facă mai mult decât să tempereze volatilitatea cursului valutar

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

01.10.2012, 00:05 1099

ntervenţiile BNR în vederea susţinerii leului ar trebui să fie limitate la atenuarea volatilităţii cursului de schimb, este recomandarea pe care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a făcut-o din nou băncii centrale cu ocazia celei de-a şasea evaluări a acordului stand-by de tip preventiv încheiat anul trecut cu România.

De asemenea, FMI consideră că autorităţile ar trebui să rămână vigilente şi să continue să întărească plasa de siguranţă a sectorului financiar şi stabilirea de planuri în caz de necesitate.

Încă de la evaluarea precedentă FMI a transmis BNR un semnal de descurajare a intervenţiilor valutare pentru sprijinirea leului, iar în ultimele luni a devenit vizibilă o nouă abordare prin care banca centrală a lăsat moneda naţională să se deprecieze dincolo de praguri care înainte păreau greu de ima­ginat.

Vineri euro s-a apropiat din nou de 4,54 lei/euro, în condiţiile în care dealerii au constatat din nou absenţa BNR de pe piaţă.

În august Banca Naţională a reacţionat la presiunile de depreciere a leului prin plafonarea sumelor împrumutate băncilor la licitaţiile repo, însă în septembrie a eliminat plafonul, iar deprecierea s-a reluat.

În rest, evaluarea FMI a punctat eternele probleme pe care nici precedentul, nici actualul program negociat cu instituţia financiară internaţională nu a reuşit să le rezolve: arieratele acumulate atât la nivel central, cât şi în zona bugetelor locale, sectorul companiilor de stat nerestructurate, eficienţa redusă a administraţiei fiscale, reforma din sănătate, energie şi transporturi. De asemenea, FMI reia estimarea de încetinire a creşterii economice, ceea ce înseamnă implicit încă un eşec al politicii economice pe care a stabilit-o împreună cu autorităţile române prin actualul acord stand-by, revigorarea creşterii fiind un obiectiv important, după ce precedentul nu a reuşit decât să împingă România în care mai dură recesiune înregistrată în regiune.

Chiar dacă noul negociator-şef pentru România Eric de Vrijer s-a arătat mai sever la prima sa misiune la Bucureşti, vorbind de "precondiţii" privind lansarea privatizării Oltchim, scumpirea gazelor, lansarea ofertei de vânzare a 5% din Transgaz şi reducerea arieratelor administraţiilor locale, autorităţile au bifat numai procedura de privatizare a Oltchim, transformată într-un circ care afectează din nou imaginea externă, şi majorarea preţului gazelor.

Totuşi, boardul FMI a aprobat vineri propunerea de a pune la dispoziţia României o tranşă de încă 513 mil. euro din împrumutul total de 3,7 mld. euro. România poate accesa în prezent 3,2 mld. euro de la FMI, însă până în prezent a preferat să se împrumute de pe piaţa externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO