Eveniment

FMI a aprobat prelungirea cu trei luni a acordului cu România, până în 30 iunie

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Claudia Medrega

20.03.2013, 20:56 303

Board-ul FMI a aprobat prelungirea cu trei luni a  acordului cu România, care urma să expire la sfârşitul lunii martie, oferind autorităţilor române oportunitatea reducerii arieratelor şi eficientizării companiilor de stat.

“Prelungirea, care a fost cerută de autorităţile române, le va oferi timpul să implementeze măsurile necesare pentru completarea celei de-a şaptea şi celei de-a opta evaluări din acordul stand-by. Prelungirea acordului va oferi, în particular, oportunitatea reducerii arieratelor guvernamentale la nivel central şi local şi posibilitatea de a lua măsuri pentru îmbunătăţirea guvernanţei companiilor de stat”, potrivit informaţiilor transmise de FMI.

Erik de Vrijer (foto), şeful misiunii FMI, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie la Bucureşti că acordul FMI cu România nu poate fi considerat, deocamdată, deraiat, dar dacă nu vor fi îndeplinite precondiţiile asumate până în iunie, atunci acordul va expira şi nu va mai exista niciun fel de înţelegere între Fond şi România.

România a ratat trei dintre cele cinci obiective cantitative - deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului central şi activele externe nete, precum şi trei din cinci ţinte indicative, respectiv cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele companiilor de stat.

Acordul preventiv a fost parafat în primăvara anului 2011 de autorităţile române cu FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO