Eveniment

Florin Georgescu si Eugen Dijmarescu isi preiau astazi birourile la BNR

11.10.2004, 00:00 37



Ultima reuniune a vechiului Consiliu a avut loc ieri. Noua conducere a BNR, cu un mandat de cinci ani, a fost validata de Parlament la finele lunii trecute, dupa o saptamana de dezbateri aprinse intre putere si opozitie. Partidul de guvernamant, PSD, si-a impus proprii oameni in noul Consiliu de Administratie cu ajutorul voturilor obtinute de la UDMR si PRM care au primit cate un loc in noua conducere a bancii centrale.



Mugur Isarescu a primit un nou mandat de guvernator, al treilea. El se afla in fruntea bancii centrale din 1990.



PSD a reusit sa impuna in conducerea executiva doi noi oameni - Florin Georgescu, pentru functia de prim-viceguvernator, si Eugen Dijmarescu - viceguvernator. Florin Georgescu a fost ministrul finantelor in perioada 1992 - 1996, in guvernul Vacaroiu, iar ultima functie detinuta a fost de presedinte al Comitetului de supraveghere al BCR, cea mai mare banca de pa piata. El este unul dintre membrii de baza al PSD, fost PDSR. Georgescu, considerat unul dintre apropiatii presedintelui Ion Iliescu, l-a inlocuit in functie pe Emil Iota Ghizari care a fost prim-vicegurvernator timp de 14 ani. Ghizari a fost o persoana mai retrasa, aparitiile lui in public putand fi numarate pe degete. El a preluat pentru un an atributiile de guvernator in perioada decembrie 1999 - noiembrie 2000 cand Mugur Isarescu a devenit premier.



Eugen Dijmarescu, ministru in cabinetul Nastase, va prelua biroul lui Mihai Bogza care nu a reusit sa obtina un nou mandat in conducerea BNR, sustinerea PNL si PD fiind insuficienta. Bogza a fost responsabil cu supravegherea sistemului bancar, post in care a atras multe antipatii in special atunci cand a trimis in faliment bancile Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Turco-Romana sau Banca Romana de Scont. Bogza a starnit mania unor puternici oameni de afaceri - George Constantin Paunescu, cel care controla Bankcoop, si Sorin Ovidiu Vantu, care controla Banca Romana de Scont si care era principalul actionar de la Banca de Investitii si Dezvoltare - institutie care a fost lichidata de proprietar.



Florin Georgescu a fost prim-vicepresedinte la Banca de Investitii si Dezvoltare (BID), dar si-a dat demisia inainde de izbucnirea scandalului legat de falimentul Bancii Romane de Scont. Presedintele BID a fost Nicolae Vacaroiu, actualul presedinte al Senatului.



Pe perioada in care s-a ocupat de supravegherea sistemului bancar, Bogza a trimis o scrisoare Parchetului in care a solicitat sa se analizeze provenienta fondurilor folosite de Sorin Ovidiu Vantu la constituirea capitalului BID.



Cristian Popa, care la 40 de ani este cel mai tanar din conducerea BNR, a primit un nou mandat de viceguvernator, PSD neavand nici o obiectie legata de candidatura sa.



Ceilalti cinci membri ai Consiliului de Administratie al BNR, fara atributii executive, sunt Silviu Cerna (la al treilea mandat), Agnes Nagy (din partea UDMR, al doilea mandat), Napoleon Pop (din partea PNL, primul mandat), Maria Ene (sustinuta de PRM, primul mandat) si Virgiliu Stoenescu (primul mandat).



In primele sedinte noua conducere a bancii centrale trebuie sa discute atributiile care revin prim-viceguvernatorului si celor doi viceguvernatori. In precedentul mandat, prim-viceguvernatorul avea in sarcina administrarea rezervei internationale al BNR, Directia de operatiuni de piata, Directia de operatiuni bancare si Directia de contabilitate. Fostul viceguvernator Mihai Bogza avea in responsabilitate reglementarea si supravegherea sistemului bancar precum si Directia juridica. Viceguvernatorul Cristian Popa conducea Directia de politici monetare, Directia de integrare europeana si relatii externe, Directia statistica, Directia de servicii informatice si Directia de studii si publicatii.



Este probabil ca Florin Georgescu sa preia responsabilitatea reglementarii si supravegherii sistemului bancar. cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO