Eveniment

Florin Cîţu, ministrul de finanţe: Economia României va scădea cu 3,9% în 2020, mai mult decât estimarea iniţială de 1,9%

Florin Cîţu, ministrul de finanţe: Economia României...

Autor: Răzvan Botea

13.08.2020, 18:47 1650

Florin Cîţu, ministrul de finanţe a spus joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că economia României va scădea cu 3,9% în 2020, mai mult decât estimarea iniţială de 1,9%. 

Contracţia (economică – n. red.) pe care o estimează Comisia de Prognoză este  3,9% faţă de contracţia iniţială de 1,9%, care ava duce mai puţine venituri la buget, a spus ministrul Florin Cîţu.

Estimarea pe care se bazează ministrul de Finanţe privind scăderea economică este mai bună decât prognozele analiştilor, care merg spre o scădere economică între 5 şi 7%.

Statistica va anunţa vineri dimineaţa ce a făcut economia României în T2 şi S1, 2020, şi în funcţie de rezultatul anunţat analiştii vor veni cu noile previziuni. 

Scăderea economică din România din acest an este mai redusă decât scăderea economică din Europa şi din ţările din jur.

El a mai spus că veniturile statului vor scădea cu 31 mld. lei faţă de prognoza iniţială din 2020, adică circa 3% din PIB, în vreme ce cheltuielile suplimentare din criză vor aduce încă 2 puncte procentuale la deficitul bugetar.

„Avem o scădere a veniturilor în buget faţă de estimarea de aproape 31 mld. lei. Trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei. Cheltuielile suplimentare la buget sunt în valoare de 2 puncte procentuale din PIB. Cele 5 puncte procentuale sunt legate direct de perioada de criză.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO