Eveniment

Fitch reconfirmă ratingul „recomandat pentru investiţii“ pentru România, dar politica prociclică reprezintă un risc

Fitch reconfirmă ratingul „recomandat pentru...

Autor: Iulian Anghel

19.11.2018, 00:03 290

Agenţia americană de evaluare financiară Fitch Ratings a menţinut la BBB-, cu perspectivă stabilă, ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută, dar subliniază, într-o notă publicată la finalul săptămânii trecute, că finanţele publice suferă din cauza politicilor prociclice.

Agenţia arată că datoria publică este la un nivel moderat (35% din PIB), iar  indicatorul PIB/locuitor este peste nivelul ţărilor din categoria BBB. Însă nivelul deficitelor bugetar şi de cont curent şi datoria externă netă sunt peste nivelul ţărilor din categoria BBB.

Agenţia subliniază că politica prociclică reprezintă un risc la adresa stabilităţii fiscale. Fitch crede că anul acesta gu­vernul va putea să-şi onoreze angajamentul de a păstra defi­citul la sub 3% din PIB, dar doar prin amânarea cheltuielilor de investiţii. La nouă luni (excluzând cheltuielile Armatei) cheltuielile de capital sunt cu doar 1 mld. lei peste cele de anul trecut, până la 8,6 miliarde de lei. Scăderea avansului economic până spre 4% a redus riscul de supraîncălzire a economiei. Un risc rămâne totuşi, din cauza creşterii rapide a salariilor, peste productivitate. În plus, politica fiscală rămâne expansionistă, iar deficitului de cont curent se adânceşte.

Agenţia de evaluare anticipează pentru acest an o creştere economică de 3,5%, iar perspectivele nu sunt excepţionale, dat fiind că economia UE încetineşte. Economia României ar urma să crească, potrivit analiştilor Fitch, cu 3,2% în 2019 şi cu 3% în 2020. Deficitul de cont curent va ajunge, în acest an, potrivit prognozei citate, la 4% şi se va duce spre 4,3% în 2019.

Sectorul bancar din România rămâne solid, potrivit Fitch. Băncile sunt bine capitalizate, în condiţiile în care, la finele lunii iunie, rata medie de adecvare a capitalului era de 20,1%. Calitatea activelor continuă să se îmbunătăţească - creditele neperformante fiind la 5,7%, faţă de la 9,6% în decembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO