LIVE: CELE MAI RESPONSABILE COMPANII DIN ROM NIA: CUM RĂSPUNZI NEVOILOR PREZENTULUI FĂRĂ SĂ LE COMPROMIŢI PE CELE ALE VIITORULUI
Eveniment

Fitch reconfirmă ratingul datoriei României la „investment grade”, dar vede deficitul bugetar în 2016 la peste 3% din PIB

Agenţia americană de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB (prima treapta din categoria „investment grade”), cu perspectivă stabilă. Reconfirmarea ratingului şi perspectivei stabile a României e susţinută de situaţia bună a finanţelor publice, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB. Fitch consideră ca noul Cod fiscal şi creşterile salariale preconizate vor duce deficitul bugetar la 3,3% din PIB în 2016 şi la 3% în 2017, dar nu sunt de aşa natură încât să justifice scăderea ratingului. De asemenea, Fitch a crescut prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 - 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%.

Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat. Agenţia americană mai preciază că sectorul bancar din România este stabil, în ciuda volatilităţii mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare îmbunătăţindu-se ca urmare a măsurilor de reducere a creditelor neperformante.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.