Eveniment

Fitch: Majorarea pensiilor cu 14% ar reduce efortul pentru consolidarea finanţelor publice, faţă de varianta de 40%. Cu cât este mai mare procentul de creştere, cu atât va fi mai dificil să fie introduse măsuri de compensare

Fitch: Majorarea pensiilor cu 14% ar reduce efortul...

Autor: Roxana Rosu

26.08.2020, 11:39 137

Majorarea pensiilor cu 14% din septembrie, varianta propusă de Guvernul României, ar diminua efortul pentru consolidarea finanţelor publice, faţă de propunerea anterioară, de 40%, consideră agenţia de rating Fitch.

Totuşi, procentul de creştere ar putea depinde de calcule politice complexe în contextul alegerilor care se apropie, o majorare mai accentuată rămâne încă un risc pentru scenariul de bază al agenţiei.

Guvernul PNL a aprobat prin ordonanţă de urgenţă reducerea procentului de creştere a pensiilor, odată cu o nouă rectificare bugetară, la mijlocul lunii august, în contextul deteriorării finanţelor publice.

Deficitul bugetar a fost 4,3% în 2019 şi a ajuns la 4,2% din PIB în S1 2020, faţă de 1,9% în S1 2019.

”Ordonanţa privind pensiile este în linie cu estimarea noastră privind o creştere de 10% -15%”, spune Fitch.

Pe de altă parte, PSD, care deţine majoritatea în Parlament, încearcă să anuleze propunerea de 14%, ceea ce ar însemna aplicarea creşterii de 40%, prevăzută anterior.

Rezultatul final depinde de preşedintele Klaus Iohannis şi de Curtea Constituţională. ”Credem că preşedintele Iohannis, fost lider al PNL, va amâna cel mai probabil abrogarea unei astfel de ordonanţe de urgenţă pentru mai multe săptămâni”, se menţionează în analiza Fitch.

Politica românească a fost pe un teritoriu volatil în ultimii ani, iar bătălia pentru creşterea pensiilor vine înaintea alegerilor locale din 27 septembrie şi a celor parlamentare, din martie 2021.

”Majorarea pensiilor şi stabilitatea economică sunt ambele importante pentru ratingul suveran al României. Un element sensibil pentru rating ar fi deteriorarea semnificativă a sustenabilităţii datoriei pe termen mediu, ca urmare a eşecului de a amâna creşterea unor cheltuieli recurente sau de a omplementa o strategie credibilă de consolidare pe termen mediu, după şocul provocat de pandemie”, se arată în raport.

Fitch avertizează că cu cât este mai mare procentul de creştere a pensiilor, cu atât va fi mai dificil să fie introduse măsuri de compensare care să evite declanşarea unui astfel de element sensibil pentru rating.

Agenţia estimează că o majorare de 14% a pensiilor ar duce la creşterea permanentă a cheltuielilor bugetare cu 1-1,2 pp din PIB începând cu 2021, în timp ce un avans de 40% ar duce la creşteri anuale de 4 pp.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO