Eveniment

Fitch: Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai riscante

Fitch: Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai riscante

Autor: Adrian Voicu

21.10.2010, 15:39 37

Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele maivulnerabile din estul Europei faţă de o potenţială extindere acrizei, ca urmare a volumului mare de credite neperformante şi acreşterii economice foarte încete care afectează creditarea,consideră firma de rating Fitch, citată de Bloomberg.

"Băncile nu o duc atât de bine, mai ales în privinţa calităţiiactivelor bancare, în România, într-o anumită măsură în Ungaria şiîn măsură mai mică în Bulgaria", a declarat Michael Steinbarth,senior director la Fitch Londra. "Sistemele bancare din România,Ungaria şi Bulgaria apar mai slabe şi ca urmare a dezechilibrelormacroeconomice", a menţionat el.

Conform analistului, băncile care activează în estul Europei,inclusiv UniCredit, Erste Group şi Societe Generale, au fostnevoite în timpul crizei de pe pieţele de credit să rostogoleascădatoriile, inclusiv creditele ipotecare şi de consum realizate înmonedă străină. De asemenea, băncile româneşti şi bulgare suntsupuse unui risc de contagiune de pe urma crizei datoriilor dinGrecia.

"Guvernele au luat măsuri pentru reducerea riscurilor economicedar mai sunt multe de făcut", este de părere Steinbarth.

Fitch are perspectivă negativă pentru 15 din cele 44 de băncidin regiune al căror rating îl realizează, semnalând şi posibilereduceri de rating. Dintre acestea, şase se află în Bulgaria şipatru în Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO