Eveniment

Fitch avertizeaza asupra deficitului extern

14.05.2007, 18:02 10

Relaxarea bugetara programata anul acesta, in sensul cresterii deficitului bugetar, ar putea accelera cresterea deficitului de cont curent, conform unui raport al agentiei de rating Fitch.
Anul acesta, deficitul bugetar este programat la 2,8% din PIB, fata de 1,7% in 2006 si 0,9% in 2005. Realizarea unui deficit bugetar de 2,8% din PIB ar constitui un record pentru ultimii sase ani. In acelasi timp, deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, este estimat anul acesta la 11,5% din PIB, cea mai mare valoare din istorie, cauzat in principal de importurile masive. Anul trecut, deficitul extern a fost de 10,3% din PIB, fata de 8,7% in 2005.
Nu doar Fitch, ci si Comisia Europeana a atras atentia Romaniei privind nivelul ridicat al deficitului bugetar, care ar putea afecta echilibrele macroeconomice.
Dupa discutii cu Bruxellesul, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca subiectul privind deficitul bugetar excesiv este considerat inchis, dupa ce a dat asigurari scrise comisarului pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, ca indicatorul nu va depasi 3% din PIB anul acesta. Discutia a plecat de la o atentionare venita de la Comisia Europeana, care a considerat ca exista pericolul ca deficitul bugetar sa depaseasca 3% din PIB in acest an.
Conform expertilor de la Fitch Ratings, Romania ocupa locul 9 din 20 de state analizate intr-un clasament privind vulnerabilitatea finantarii externe de anul acesta. De asemenea, cei de la Fitch considera ca vulnerabilitatea externa si riscurile politice afecteaza ratingurile majoritati statelor din regiune. Romania este mentionata de Fitch Ratings in randul statelor afectate de riscuri politice, pe fondul actualei crize politice.
In pofida unor probleme privind deficitul extern, economia Romaniei va castiga in competitivitate anul acesta, conform unui studiu realizat de Institutul International pentru Management din Elvetia.
Conform acestui studiu, Romania a avansat cinci locuri, pana pe 44, intr-un clasament al celor mai competitive 55 de economii cuprinse in raport. Comparativ cu sta- tele din regiune, Romania este depasita de Rusia (locul 43), Bulgaria (41), Ungaria (35) si alte state, reusind sa depaseasca doar Ucraina (46), Turcia (48) si Polonia (52).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO