Eveniment

Fitch a confirmat ratingul Primăriei Bucureşti, cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingul Primăriei Bucureşti, cu...

Autor: Anca Dumitrescu

31.01.2014, 19:08 99

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost menţinut la nivelul BBB, iar cel pentru datorii pe termen scurt în valută la F3, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

"Confirmarea ratingurilor reflectă statutul de capitală al Bucureştiului, inclusiv de centru economic şi administrativ al României. Ratingurile reflectă nivelul de bunăstare peste media naţională, performanţele operaţionale solide şi acoperirea datoriilor", se arată în comunicat.

Ratingurile includ totodată nivelul ridicat al riscurilor legate de ajungerea la maturitate a unor obligaţiuni în 2015 şi expunerea la cursul de schimb al euro.

Perspectiva stabilă a ratingului pentru datoriile pe termen lung în valută arată aşteptările Fitch că performanţele bugetare solide ale Primăriei vor continua, inclusiv faptul că nu se intenţionează creşterea datoriilor în 2014.

Primăria Bucureşti este expusă unui risc mare, legat de refinanţarea unor obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de euro care ajung la maturitate pe 22 iunie 2015, pentru care vrea să obţină împrumuturi bancare. În acest scop, Primăria este exceptată de la o regulă impusă autorităţilor locale care limitează serrviciul datoriilor la 30% din veniturile oraşului din ultimii trei ani.

Ratingurile Primăriei Bucureşti sunt la nivelul celor ale României. Menţinerea performanţelor operaţionale, prin finanţarea investiţiilor în mare parte din resurse interne, precum şi un nivel al datoriilor de sub 100% din veniturile actuale vor avea un efect pozitiv asupra ratingurilor, potrivit Fitch.

În schimb, incertitudinile legate de planurile de refinanţare a obligaţiunilor care ajung la scadenţă ar avea un impact negativ asupra calificativelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO