Eveniment

Fiscul catre contribuabili: asteptati declaratiile de impozit acasa!

01.04.2004, 00:00 21



Termenul limita de depunere a declaratiilor de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2003 este 15 mai 2004, iar formularele pot fi transmise catre administratiile financiare prin posta, a anuntat ieri Agentia Nationala de Administrare Fiscala. "Recomandam contribuabililor sa astepte primirea la domiciliu a formularelor de declaratii de venit si a instructiunilor de competare a acestora si sa evite deplasarile la sediile administratiilor fiscale", spun oficialii Agentiei.



Pachetul informational pe care il vor primi contribuabili va contine formularul 200 "Declaratie de venit global", formularul 202 "Declaratie speciala privind veniturile din activitati independente, formularul 203 "Declaratie speciala privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor", Gidul pentru completarea si depunerea declaratiilor de venit pentru 2003, o scrisoare adresata contribuabililor, semnata de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si un plic destinat transmiterii declaratiilor de venit catre Fisc. Elementul de noutate pe care autoritatile l-au introdus este acela ca transmiterea declaratiilor pentru calcularea impozitului pe venitul global administratiilor financiare se face in regim recomandat. Dupa completarea formularelor trimise de Ministerul Finantelor la domiciliul contribuabililor, acestia vor preda plicurile preadresate administratiilor financiare la oricare oficiu postal, direct oficiantilor postali. "De la oficiul postal, contribuabilii vor primi recipisa <tichet F3> care reprezinta dovada depunerii declaratiilor de venit", spune Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Taxele pentru expedierea plicurilor vor fi suportate, in totalitate, de catre Ministerul Finantelor. In cazul in care contribuabilul va utiliza un altfel de plic, acesta va suporta si taxele postale.



"O alta imbunatatire o constituie unificarea celor trei formulare utilizate anterior pentru declararea veniturilor din activitati independente, rezultand un singur formular (202). In cazul in care un contribuabil realizeaza mai multe feluri de venituri din activitati, trebuie sa completeze cate o astfel de declaratie speciala pentru fiecare categorie de venit si pe fiecare lo de realizare a acestuia", se arata in scrisoarea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Neculae Plaiasu.



Anul trecut au depus declaratii de impozit pe venitul global 2,87 milioane de persoane, dintr-un total de peste trei milioane identificate de Ministerul Finantelor ca avand obligatii declarative. "Afacerea" impozitului pe venitul global pe 2002 s-a soldat cu obligatia Ministerului Finantelor de a le restitui contribuabililor persoane fizice suma de 2.350 miliarde de lei, reprezentand echivalentul a nu mai putin de 72 milioane de dolari. Pana la inceputul lui februarie, Finantele au platit doar ceva mai mult de jumatate (1.347 miliarde lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO