Eveniment

Firmele renunta la fondurile europene pentru ca le e frica de criza

08.03.2009, 22:32 19

Multe companii cu proiecte eligibile pentru fonduri structurale intarzie sa semneze contractele de accesare a acestor finantari pentru ca sunt speriate de conditiile din piata, astfel incat amana sau chiar renunta la planurile lor de dezvoltare, a declarat Dragos Pislaru, directorul general al companiei de consultanta GEA Strategy & Consulting.
"In conditiile in care evaluarea unui proiect dureaza in medie trei-patru luni, multe companii care au solicitat fonduri structurale se gasesc acum in situatia in care proiectele lor au fost aprobate, insa intre timp conditiile din piata s-au schimbat dramatic: leul s-a depreciat puternic fata de euro, comenzile de pe pietele externe s-au diminuat, ceea ce genereaza presiune pe lichiditati, iar cofinantarile de la banci sunt mai greu de obtinut", a explicat Pislaru in cadrul unei conferinte organizate la finele saptamanii trecute de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania.
El vede ca solutii de iesire din acest impas reducerea termenelor de evaluare a proiectelor de accesare de fonduri europene, suplimentarea bugetelor nominale in lei cu sume care sa permita ajustarea efectelor de devalorizare a monedei nationale fata de euro si folosirea CEC si Eximbank ca solutie, in cazul in care bancile comerciale private si-ar retrage sprijinul pentru co-finantare.
Platile din fonduri structurale catre Romania vor fi de minim 2 miliarde de euro in acest an, potrivit datelor prezentate de oficialul GEA.
"In 2008 a fost deschisa suma de 1,014 miliarde de euro, iar in 2007 nu s-a utilizat nimic. Valoarea proiectelor depuse a fost de 1,937 miliarde de euro, iar cele eligibile au totalizat 535,9 milioane de euro. Dintre acestea, 100 de milioane de euro au fost contractate si nu s-a efectuat nicio plata", a declarat Pislaru.
El a mentionat ca, totusi, Romania nu a pierdut "niciun ban" pana in prezent si ca sumele pentru 2007 vor fi irosite doar daca nu vor fi trase pana la finele lui 2011. Legislatia europeana prevede ca fondurile alocate anilor 2007-2010 pot fi trase pe o perioada de pana la patru ani, in timp ce fondurile alocate anilor 2011- 2013 pot fi trase pe o perioada de pana la trei ani.
Valoarea totala a fondurilor structurale alocate Romaniei pentru 2007-2013 este de 19,7 miliarde de euro, ceea ce ar echivala cu o injectie anuala in economie de 3,8% din PIB.
Pislaru, care este si directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), a mai spus ca temerea ca sectorul privat din Romania nu stie si nu poate sa faca proiecte de accesare a fondurilor structurale nu este reala.
"Proiecte exista, dar peste 50% din acestea sunt respinse pentru chestiuni administrative. Explicatia pe care eu o consider valabila este aceea ca documentatia este greoaie si stufoasa, iar comunicarea dintre institutii si potentialii beneficiari si cu firmele de consultanta este slaba", a explicat Pislaru.
"Ca masuri de simplificare a accesarii fondurilor structurale de catre companiile private din Romania, Comisia Europeana propune simplificarea circuitului platilor, o mai buna tintire a apelurilor de proiecte, reducerea exigentelor administrative pentru eligibilitatea proiectelor si dezvoltarea ghiseurilor administrative unice", a declarat la randul sau Beno"t Nadler, directorul general al Regio (Politica Regionala a Comisiei Europene).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO