Eveniment

Firmele care angajeaza absolventi primesc noi facilitati

22.09.2005, 18:54 18

Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant beneficiaza, pe langa subventionarea locurilor de munca destinate acestora, si de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente absolventilor respectivi.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere de Ministerul Muncii, angajatorii beneficiaza de aceasta scutire si daca incadreaza in munca someri in varsta de peste 45 de ani.

Proiectul de act normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va fi de 75% din salariul de baza minim brut pe tara la care se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de baza lunar brut din ultimul an de munca.

Cotele sunt de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru cotizare de cel putin 5 ani, 7% pentru cel putin 10 ani si 10% pentru un stagiu de cotizare de cel putin 20 ani.

Indemnizatia se va acorda, ca si in prezent, pe o perioada de 6 luni, pentru cei care au cotizat cel putin un an, 9 luni pentru un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani si 12 luni pentru cei care au cotizat mai mult de 10 ani.

Proiectul prevede ca absolventii institutiilor de invatamant, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, primesc o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara daca se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Reprezentantii Ministerului Muncii solicita dezbaterea in regim de urgenta a proiectului de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj pentru ca implicatiile financiare generate de implementarea masurilor prevazute in proiect trebuie avute in vedere la fundamentarea bugetului asigurarilor pentru somaj pe 2006.

Ministrul muncii Gheorghe Barbu declara recent ca sistemul de asigurari pentru riscul de a ramane somer este unul de asigurari si, drept urmare, ar trebui sa functioneze - macar partial daca nu total - ca atare. In momentul de fata, sistemul functioneaza dupa "un principiu egalitarist".

"Nu conteaza cat ai contribuit, nu conteaza cat ai avut salariul, respectiv cat s-a contribuit pentru tine la somaj ca persoana, primesti aceeasi indemnizatie", declara ministrul. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO