Eveniment

Firma de constructii a lui Horia Ciorcila a castigat un contract de 5 milioane de euro pentru un bazin de polo

Firma de constructii a lui Horia Ciorcila a castigat un contract de 5 milioane de euro pentru un bazin de polo
25.04.2010, 23:08 314

Compania Nationala de Investitii (CNI), aflata in subordineaMinisterului Dezvoltarii, a atribuit la sfarsitul saptamaniitrecute companiei de constructii ACI Cluj, la care este actionar siHoria Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, un contract invaloare de 19,4 milioane de lei (aproximativ 4,7 mil. euro) pentruconstructia unui bazin de polo in localitatea Miercurea-Ciuc.

CNI continua astfel sa fie unul dintre cei mai activiinvestitori din sectorul public de pe piata constructiilor in ceeace priveste organizarea de licitatii, in conditiile in care statulintarzie inceperea unor proiecte mari de investitii ininfrastructura.

ACI Cluj, cu afaceri anuale de 32 mil. euro, este unul dintrecei mai importanti constructori din zona Transilvaniei si estedetinuta de oamenii de afaceri Horia Ciorcila, Dorel Goia, IoanAschilean, Gicu Gansca si Gica Mereu. Compania este implicataalaturi de firmele Con A Sibiu, Transilvania Constructii, SC Dicosi Tiganas si Bogart Construct, si in constructia noului stadion"Ion Moina" din Cluj, contract in valoare de 26 mil. euro faraTVA.

O alta firma din Cluj, Grup 4 Instalatii, controlata de oameniide afaceri Ioan Aschilean si Gicu Gansca, a mai castigat anultrecut doua contracte de constructie de bazine de inot in Salonta(Bihor) si Turda (Cluj), in valoare totala de 7,4 mil. lei.

CNI a cheltuit in cinci ani de la infiintare 1,3 mld. lei (circa354 mil. euro) in constructia si reabilitarea de sali de sport siun patinoar artificial. Pana in prezent au fost construite 417 salide sport si un patinoar si sunt in executie 19 bazine de inot, dintotalul de 70 anuntate de CNI in 2007.

Ce construieste CNI

Compania de stat are in prezent in stadiul de executie circa 170de sali de sport, un patinoar artificial, 20 bazine de inot si 8obiective incluse in programul de reabilitari de sali de sport,care nu vor fi insa finalizate in 2010, pentru ca fondurile suntinsuficiente.

Prin programul "Bazine de inot", care are o valoare totala de150 mil. euro, urmau sa fie construite in total 10 bazine olimpice,20 de bazine de polo si 40 de bazine didactice. Din total, CNI arein executie 20 bazine de inot in care va investi 182,7 mil. lei(43,5 mil. euro), din totalul de 70 anuntate inca din 2007. Desiinitial primele bazine trebuia sa fie gata in 2008, licitatiile aufost organizate abia in 2009, urmand ca primele bazine functionalesa fie gata la sfarsitul anului acesta.

Pentru 2010 CNI are bugetate investitii totale de 265 mil. lei(63 mil. euro) in constructia de sali de sport, patinoareartficiale, bazine de inot si reabilitari de sali de sport.Defalcat, compania va aloca 195 mil. lei pentru sali de sport, 15mil. lei pentru patinoare artificiale, 50 mil. lei pentru bazine deinot si 5 mil. lei pentru reabilitare de sali de sport. Pe langaaceste proiecte, CNI aloca bani si pentru construirea de camineculturale in comunele si satele din provincie.

"Cele mai multe investitii vizeaza obiective incluse in cadrulprogramului sali de sport. Astfel vor fi finantate obiectiveleaflate in executie, iar inceperea de noi investitii se va realizain functie de alocatiile bugetare", sustin reprezentantii CNI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO