Eveniment

Finanţele vor să extindă maturităţile titlurilor de stat şi să lanseze instrumente cerute de piaţă

Finanţele vor să extindă maturităţile titlurilor de stat şi să lanseze instrumente cerute de piaţă

Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu va trebui să facă faţă anul viitor unor necesităţi de refinanţare ridicate

Autor: Mihaela Claudia Medrega

19.12.2011, 00:05 326

Ministerul Finanţelor îşi asumă extinderea maturităţii titlurilor de stat pe măsura cerinţelor investitorilor institu­ţio­nali şi poate lansa chiar "instrumente specifice", solicitate de investitori.

"Pe măsura dezvoltării segmentului investitorilor instituţionali şi a creşterii necesităţilor investiţionale ale acestora se va urmări extinderea maturităţii titlurilor de stat şi se va analiza posibilitatea emiterii de instrumente specifice (în baza unei analize de cost de oportunitate) cerute de investitori", potrivit informaţiilor transmise de Finanţe pentru ZF.

Unul dintre avertismentele frecvente ale analiştilor, legat de structura datoriei publice a României, a vizat profilul nefavorabil al scadenţelor, având în vedere ponderea mare a împrumuturilor pe termen scurt, sub 1 an. Comparativ cu anii 2009 şi 2010 când în structura emisiunilor noi de titluri de stat pe piaţa internă erau de 82% pe termen scurt (2009), respectiv 75% (2010), în anul 2011 se constată o îmbunătăţire a structurii emisiunilor de titluri de stat, în sensul creşterii ponderii celor pe termen mediu şi lung.

La sfârşitul lunii noiembrie, structura emisiunilor noi de titluri de stat pe piaţa internă a fost de 65,8% pe termen scurt şi 34,2% pe termen mediu şi lung, volumul refinanţărilor de titluri de stat în perioada următoare fiind destul de ridicat.

"Necesităţile de refinanţare atât în 2011, cât şi în anul următor sunt ridicate din cauza aversiunii faţă de risc a investitorilor şi dealerilor primari în contextul extern actual, marcat de volatilitate ridicată pe fondul crizei datoriei din Grecia şi al posibilităţii apariţiei efectului de contagiune în unele state membre ale UE, care s-a concretizat în preferinţa investitorilor pentru titlurile de stat pe termen scurt în defavoarea celor pe termen mediu şi lung", explică Finanţele.

Strategia de finanţare din surse interne a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale în perioada următoare se va realiza prin emisiuni de titluri de stat de pe piaţa internă, respectiv emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenţe până la 1 an şi emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark emise cu scadenţe de 2, 3, 5, 7 şi 10 ani, corespunzător cererii investitorilor, denominate în lei şi în valută în funcţie de oportunităţile existente pe piaţă.

Există cerere de la investitorii instituţionali pentru titluri de stat pe termen lung?

Fondurile de pensii private sunt o categorie importantă de investitori instituţionali care vizează plasamentele în titluri de stat.

Conform statisticilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la sfârşitul lunii octombrie 2011, ponderea investiţiilor în titluri de stat din totalul activelor (6,45 mld. lei) era de 65,6%, respectiv 4,24 mld. lei, din care titlurile de stat pe termen mediu şi lung reprezentau aproximativ 87,34% (3,7 mld. lei).

Ministerul Finanţelor aminteşte că anul viitor va fi majorată contribuţia virată de la bugetul public de pensii către fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), de la 3% la 3,5% din venitul lunar brut al contributorilor la sistem, prevederea fiind inclusă în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat. "Această măsură este menită să continue dezvoltarea economisirii private în vederea pensionării în România".

Având în vedere specificul activităţii fondurilor de pensii, o componentă strategică semnificativă o reprezintă investiţiile în instrumente pe termen mediu şi lung cu risc scăzut în raport cu alte instrumente. În acest sens, s-a modificat norma privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, în cadrul căreia sunt specificate limitele maxime pe tipuri de active, titlurile de stat pe termen mediu şi lung având o pondere maximă de 70%.

Vor exista sau nu certificate de trezorerie speciale pentru populaţie?

La întrebarea ZF dacă Ministerul Finanţelor are în vedere reluarea emisiunilor de titluri de stat speciale pentru populaţie ministerul nu a răspuns nici "Da", nici "Nu", ci a amintit "oportunităţile" existente în prezent pe piaţa românească.

"Având în vedere obiectivele strategice de administrare a datoriei publice guvernamentale, referitoare la dezvoltarea pieţelor primare şi secundare a titlurilor de stat, Ministerul Finanţelor Publice emite certificate de trezorerie pe care le plasează pe piaţa primară prin intermediul Băncii Naţionale a României. Aceste instrumente pot fi accesate de către populaţie prin intermediul dealerilor primari - instituţii financiare acreditate de BNR să tranzacţioneze pe piaţa primară, atât în nume propriu, cât şi în numele clienţilor lor. De asemenea, persoanele fizice pot avea acces la titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice şi prin intermediul sistemului electronic de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti".

Emisiunile de certificate de trezorerie pentru populaţie au fost suspendate în ianuarie 2005, deţinătorii acestora având opţiunea să le răscumpere sau să le transforme în depozite la termen.

În ipoteza reluării lansării unor astfel de emisiuni, Ministerul Finanţelor ar concura cu băncile pentru atragerea economiilor populaţiei.

Problema este că acum titlurile de stat sunt prohibitive pentru majoritatea românilor din cauză că valoarea unui titlu de stat este de 10.000 de lei (circa 2.300 de euro).

O soluţie ar fi reducerea valorii nominale astfel încât mai multe persoane să-şi permită să investească. Principalii investitori în titluri de stat în România sunt băncile.

http://www.zf.ro/companii/cel-mai-mare-producator-de-energie-este-in-criza-de-apa-hidroelectrica-lucreaza-sub-clauza-de-forta-majora-pana-la-sfarsitul-anului-8807695

http://www.zf.ro/companii/cum-a-reusit-energy-holding-sa-obtina-de-la-camera-de-comert-anularea-fortei-majore-la-hidroelectrica-de-pe-document-a-lipsit-semnatura-sefului-ccir-8976968

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO