Eveniment

Finanţele statului înainte de valul patru al pandemiei: Veniturile bugetului au crescut cu 20%. Cheltuielile au urcat cu 9%. Alexandra Smedoiu, CFA România: Pentru prima dată după mult timp, estimarea guvernului este în linie cu estimările analiştilor. Încadrarea în ţinta de deficit bugetar asumată pentru 2021 este realizabilă

Finanţele statului înainte de valul patru al pandemiei:...

Autor: Răzvan Botea

02.10.2021, 12:10 587

Veniturile statului au urcat cu aproape 20% până la 240,8 mld. lei în primele 8 luni din 2021, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2020. Deficitul bugetar însă a ajuns la 39,4 mld. lei, ca urmare a creşterii cheltuielilor cu 9,4%, arată execuţia bugetară publicată de Ministerul de Finanţe. Creşterea veniturilor este mare, un semn bun, că economia îşi revine, însă saltul vine şi ca urmare a încasării plăţilor restante în 2020 şi datorită efectului de bază: veniturile statului au scăzut în primele 8 luni din 2020.

„Veniturile bugetare au crescut, în primele 8 luni ale anului 2021, cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie arată o revenire a economiei în acest an faţă de 2020, dar trebuie să ţinem cont de faptul că se datorează atât efectului de bază (încasările reduse din perioada similară a anului trecut) cât şi încasărilor suplimentare din impozitele amânate la plată anul trecut, pe baza înlesnirilor acordate de autorităţi societăţilor comerciale (TVA, contribuţii de asigurări, impozit pe venit şi profit)”, spune, pentru ZF, Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România şi preşedinta CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Ea remarcă o creştere a absorbţiei de fonduri europene: „Pe categorii de venituri, am văzut că cele mai importante creşteri provin din fonduri europene (plus 30,8% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut), fapt care arată o îmbunătăţire a absorbţiei.”

Zona de încasări din TVA, a doua cea mai importantă resursă bugetară şi care dă o idee despre cum a evoluat consumul (principala ramură economică), a înregistrat o creştere de 41% an/an, până la încasări de 49,6 mld. lei în primele 8 luni din 2021.

„Pe locurile următoare se află încasările din TVA (plus 41,2%) şi cele din impozitul pe profit (plus 26,6% pe an), ceea ce indică, dacă eliminăm influenţa sumelor amânate la plată în urmă cu un an, atât o revenire a consumului cât şi a activităţii economice, în general. În privinţa consumului, creşterea este confirmată şi de datele INS, care arată o un avans de peste 12% al cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul în primele şapte luni din 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020.”

La creşterea încasărilor statului cu aproape 20% contribuţia plăţilor restante în 2020, an de criză în care guvernul a permis amânarea plăţii obligaţiilor fiscale (TVA, impozit pe venit, impozit pe profit etc)  va contribui cu 10 mld. de lei la creşterea veniturilor în 2021. La 8 luni, creşterea de este de 39,5 mld. lei, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

„Nu am găsit date defalcate cu privire la încasările din 2021 aferente anului 2020, dar Consiliul Fiscal estimează (în opinia emisă cu privire la rectificarea bugetară) că, din veniturile estimate pentru 2021, aproximativ 10 miliarde de lei (peste 2,5% din total) provin din impozitele şi taxele amânate la plată în 2020, din care 5,7 miliarde de lei au fost deja încasate în primele şase luni din anul 2021. Aşadar, o parte din venituri sunt doar transferate de pe un an financiar pe altul.

Cheltuielile, pe de altă parte, au crescut cu 9,4%, până la 280 mld. lei. Cheltuielile cu asistenţa socială, pensiile în cea mai mare parte, au urcat cu 9,2%, până la 99,5 mld. lei. Salariile bugetarilor au fost în valoare de 74 mld. lei, în creştere cu 2,6%, în vreme ce cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 37,4 mld. lei. Cheltuielile de capital, adică investiţii din bugetul de stat, au fost de 15 mld. lei, în creştere cu 5%.

Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 39,4 mld. lei, în scădere faţă de primele 8 luni din 2020, când a fost de 14,3 mld. de lei. Ca pondere în PIB, deficitul bugetar a ajuns la 3,35% din PIB, aproximativ jumătate faţă de ţinta de 7% din PIB pe tot anul 2020.

„Din punctul meu de vedere, încadrarea în ţinta de deficit bugetar asumată pentru 2021 este realizabilă; pentru prima dată după mult timp, estimarea guvernului este în linie cu estimările analiştilor“, mai spune Alexandra Smedoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO