Eveniment

Finanţele lucrează la proiectul normelor de aplicare a Codului fiscal

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Raluca Ghinea

09.10.2015, 00:00 73

"La Ministerul Finanţelor pregătim normele de aplicare pentru Codul Fiscal. În ceea ce priveşte cota de TVA, vor fi date multe exemple care să vă ajute în activitate, să lămuriţi diverse aspecte", s-a adresat Vizoli specialiştilor în fiscalitate şi contabilitate, în cadrul unei conferinţe.

Ea a punctat că, spre sfârşitul lunii noiembrie, ministerul va avea un "proiect închegat pe norme", propunând încă o întâlnire la acel moment pentru a discuta aplicat pe diverse articole.

Cea mai importantă măsură introdusă în noul Cod Fiscal este reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, urmând să scadă la 19% din 2017.

"Se va reduce cota de TVA de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, dar cea mai importantă reducere este de la 24% la 5% pentru cota de TVA pentru evenimente sportive, acestea nu aveau o cotă redusă nici în prezent", a menţionat Vizoli.

O altă prevedere din Codul Fiscal vizează aplicarea cotei de 5% pentru locuinţele livrate în cadrul politicii sociale,ca până în prezent, dar cu plafonul valoric al acestora, de la 380.000 lei fără TVA la 450.000 lei.

"Cu toate că modificarea de cotă TVA pare la prima vedere uşor de implementat, o să vedeţi că, prin normele de aplicare, vă vom da foarte multe exemple, pentru că va trebui să coroboraţi foarte multe articole din Codul Fiscal ca să vedeţi cum veţi proceda pentru situaţiile tranzitorii în care aţi emis facturi în anul 2015, pentru care nu a fost făcută livrarea sau prestarea şi pentru care va trebui să regularizaţi şi să aplicaţi cota de TVA din momentul livrării. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2016, toate facturile emise înainte, cu 24%, se vor regulariza pe 20%", le-a explicat Vizoli celor din domeniul fiscalităţii.

Ea a arătat că, pe lângă modificarea de cotă, a fost extinsă aplicarea taxării inverse pentru livrarea de construcţii şi terenuri, masură exclusă în 2008 şi reluată din 2016.

Taxarea inversă va fi aplicată şi pentru telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, furnizori de console şi de jocuri de noroc.

"Pentru toate aceste servicii şi bunuri nou introduse în taxare inversă de la 1 ianuarie 2016 sunt necesare măsuri tranzitorii. Prin normele de aplicare am dat mai multe exemple, pentru că cei care au astfel de operaţiuni vor trebui să fie foarte atenţi, este vorba de a face două regularizări", a adăugat directorul MFP.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal în prima jumătate a lunii septembrie, declarându-se foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.

El a spus că a retrimis Codul fiscal în Parlament întrucât nu avusese loc o dezbatere publică "aşa cum se cuvine" şi că alt motiv a fost legat de responsabilitate, întrucât prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite.

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut la începutul lunii septembrie de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO