Eveniment

Finanţele au dat înapoi şi spun că acceptă stimulentele

Finanţele au dat înapoi şi spun că acceptă stimulentele

Autor: Claudia Medrega, Adelina Mihai

17.10.2010, 23:57 38

Oficialii din Ministerul Finanţelor au agreat cu sindicaliştiicriteriile clare în funcţie de care vor fi acordate stimulenteleaferente lunilor august şi septembrie, ulterior urmând ca acesteasă se acorde doar celor care aduc bani suplimentari la stat.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, a declarat sâmbătădupă discuţiile cu sindicaliştii la minister că stimulentele vor fiacordate de acum pe criterii clare, care până acum nu au existat.El a transmis directorilor de instituţii că au mareresponsabilitate în întocmirea listelor cu realizările angajaţilor,potrivit Mediafax.

Referitor la eventuale proteste, Ialomiţianu a arătat: "Atâtatimp cât noi suntem corecţi şi vrem să-i stimulăm pe cei caremuncesc, nu vor fi probleme".

El a explicat şi care este mecansimul în funcţie de care se voracorda aceste stimulente. Astfel, şefii vor face propuneri pentrutoţi angajaţii, listele vor veni la minister, iar comisia lanivelul ministerului va analiza "poziţie cu poziţie" dacă serespectă criteriile.

Este vorba de trei criterii la nivelul structurilor teritorialecu care sindicatele au fost de acord, negocierile fiind purtate peponderea acestora.

Primul criteriu, care se referă la planul de încasări, va avea opondere de 35%, cel de-al doilea privind ponderea sumelor atrasesuplimentar faţă de cele trecute la nivelul agenţilor economici vaavea pondere tot de 35%, iar cel de-al treilea - pondereaîncasărilor fiecărei structuri teritoriale în totalul programuluide colectare a veniturilor - va reprezenta 30%, a spus SebastianOprescu liderul SNFP.

Potrivit acestuia, luni se deblochează fondul pentru lunaaugust, iar săptămâna viitoare pentru septembrie, iar algoritmul decalcul va fi cel stabilit în prezent. "Dacă la nivel teritorial nuvor apărea blocaje privind punerea în aplicare a acestui protocolvom fi multumiţi. Dacă vor fi blocaje la nivelul conducătorilor,atunci vor fi proteste", a susţinut liderul SNFP.

Sindicatele au mers pe soluţia acordării stimulentelor pecriterii de eficienţă, nu de performanţă, în funcţie de fişapostului pentru fiecare în parte.

Câţiva angajaţi ai Ministerului de Finanţe au venit sâmbătă lasediul instituţiei pentru a vorbi cu ministrul GheorgheIalomiţianu, care le-a promis că îşi vor lua banii luni.

Sunt stimulentele incluse în fondul de salarii şipurtătoare de CAS?

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, aexplicat că stimulentele sunt incluse în fondul de salarii, astfelcă se plăteşte impozit pe venit şi CAS.

Şi Valentin Mocanu, secretar de stat în cadrul MinisteruluiMuncii, cel care s-a ocupat de elaborarea legii salarizării uniceîn sistemul bugetar, spune că stimulentele sunt drepturi salarialeşi de aceea sunt purtătoare de CAS. De ce nu au fost incluse însalariu odată cu aplicarea legii salarizării?

"Nu a existat această solicitare la nivelul Ministerului deFinanţe. Stimulentele nu erau sporuri, ca să fie incluse însalariu, ele s-au acordat în continuare în baza unei alte legi,92/2003", a spus Mocanu.

Legea salarizării, care a intrat în vigoare la începutul acestuian, prevedea ca o parte din sporurile permanente să fie incluse însalariile de bază, iar celelalte să se acorde în limita a 30% dinsalariul de bază. Eşecul aplicării legii salarizării a fostaccentuat şi de discrepanţele salariale create de acordareastimulentelor. Odată cu publicarea salariilor bugetare pesite-urile instituţiilor publice la solicitarea preşedinteluiTraian Băsescu, s-a descoperit că în continuare, chiar şi dupăaplicarea legii salarizării, există consilieri sau şoferi carecâştigă mai bine decât miniştrii.

În 2011, se va aplica o altă lege a salarizării, completdiferită de cea existentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO