Eveniment

Finalul „Rabla“ a accelerat înmatriculările de maşini la maximul din acest an

 Finalul „Rabla“ a accelerat înmatriculările de maşini la maximul din acest an

Autor: Bogdan Alecu

13.12.2010, 23:58 32

Înmatriculările de autoturisme au depăşit pentru a doua oarăanul acesta în noiembrie numărul de vânzări, pe fondul apropieriisfârşitului programului "Rabla" la mijlocul lunii noiembrie,potrivit jucătorilor din piaţa auto.

"În noiembrie am avut din nou mai multe maşini înmatriculatedeoarece «au alunecat» din urmă. Toată lumea se aştepta caprogramul să se încheie la mijlocul lunii trecute şi s-au grăbit săcumpere maşinile în octombrie, care ulterior au fostînmatriculate", a spus Nicolae Sorescu, directorul diviziei auto agrupului Rădăcini, care deţine dealeri ai mărcilor Opel, Chevrolet,Suzuki, Citroën şi Saab. În decembrie ar putea exista un al doilea"boom" al înmatriculărilor, potrivit dealerilor auto, în condiţiileîn care de la 1 ianuarie toate maşinile noi comercializate dedealerii auto vor fi obligate să respecte standardele Euro 5, celeEuro 4 fiind înmatriculate şi vândute ca second-hand. Totodată,având în vedere noua taxă de poluare care se aplică şi pentrumaşinile Euro 5 de la 1 ianuarie, unii dealeri vor înmatricula oparte din stoc pentru a oferi un discount suplimentar luna viitoareclienţilor, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.

În primele 11 luni ale acestui an s-au înmatriculat pe piaţalocală puţin peste 82.000 de autoturisme, în scădere cu aproape 30%faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi interval,vânzările de autoturisme au scăzut cu 25%, la aproape 99.600 deunităţi, potrivit jucătorilor din piaţa auto.

Numărul de maşini noi înmatriculate luna trecută a urcat cu 35%,la aproape 11.500 de automobile, cu aproape 500 de unităţi mai multdecât cele vândute.

Totodată, în noiembrie atât înmatriculările, cât şi vânzările aupunctat o creştere de două cifre, cele din urmă avansând cu peste12%, la aproape 11.000 de unităţi. Astfel, jucătorii din auto seaşteaptă ca ultimul trimestru din acest an să fie "pe plus" faţă deperioada similară a anului trecut şi totodată primul cu un rezultatpozitiv din ultimii doi ani şi jumătate într-un interval în carepiaţa auto s-a micşorat cu aproape 75%, fiind una dintre pieţelecele mai lovite de criza economică.

Avansul de luna trecută vine în condiţiile în care piaţa s-aapreciat cu 0,5% în octombrie şi cu 4,3% în septembrie. Pentru caacest trend să continue, în decembrie ar trebui să se vândă peste8.300 de maşini, adică peste nivelul din decembrie 2009. Creştereaar veni în contextul în care numărul de tichete tranzacţionate pepiaţă la data de 24 noiembrie, ultima dată la care se puteau casamaşini în cadrul programului "Rabla", era de aproape 17.600, carepot fi utilizate la achiziţia a circa 5.900 de maşini, adicăaproape jumătate din vânzările unei luni normale. În cadrulprogramului "Rabla" din acest an s-au vândut peste 55.000 de maşinipotrivit statisticilor Administraţiei Fondului pentru Mediu, fiindutilizate peste 164.500 de tichete valorice. De la finele luniifebruarie şi până pe 24 noiembrie, ultima zi în care s-au pututcasa maşini, la centrele REMAT au fost aduse peste 182.100 demaşini mai vechi de 10 ani, eliberându-se tot atâtea tichete.

Astfel, anul acesta statul a investit peste 166 mil. euro înpiaţa auto locală, potrivit calculelor ZF, luând în calcul prima decasare de 3.800 lei. "Jumătate din piaţa de anul acesta reprezintăprogramul «Rabla». Din punctul de vedere al industriei auto,Executivul a ajutat foarte mult anul acesta. Acelaşi volum se poateînregistra şi anul viitor, indiferent dacă se vor utiliza trei saupatru tichete valorice", a declarat Alin Tapalagă, directorulgeneral al Porsche Inter Auto, divizia de retail auto a PorscheRomânia, cel mai mare jucător de pe piaţa de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO