Eveniment

Final pentru micul trafic cu zahar la granita romana-ungara

02.08.2004, 00:00 33

Sute de masini au asteptat vineri si sambata la vama Bors sa intre sau sa iasa din Romania, vamesii oradeni abia reusind sa faca fata traficului. Motivul? De la 1 august, guvernul maghiar a decis sa limiteze cantitatile de zahar ce pot fi importate din Romania fara taxe, iar vecinii nostri s-au grabit sa-si faca provizii.
?Stim ca o sa fie restrictie, numai 20 de kg o sa putem aduce, asa ca am venit si am cumparat mai mult. Acum am luat cate 50 de kg de persoana", a declarat un cetatean maghiar. Altii, cu masina si mai incarcata, declara: "De data asta am cumparat 100 de kilograme. Am fost la mare si am primit un telefon, mi s-a spus sa cumparam pentru ca nu o sa mai putem". Cu toate ca in vama Bors exista 8 artere pe care se poate face vama si controlul pasapoartelor, timpul de asteptare a depasit uneori 30-40 de minute.
Ieri dimineata insa lucrurile se linistisera. ?Vamesii nu au mai observat nici o masina in care sa fie mai mult de cateva kilograme de zahar, adica atat cat permite legea. De altfel, s-a observat si micsorarea simtitoare a traficului pe iesirea din Romania, in special la autoturismele cu numar de Ungaria?, a declarat Dana Cucu, purtatorul de cuvant al Directiei Vamale Oradea.
Micul trafic de frontiera cu zahar la granita romano-ungara a explodat dupa ce Ungaria a aderat la UE, la 1 mai, iar preturile pentru acest produs au crescut cu 20-25%. Estimarile Patronatului Zaharului merg catre exporturi de zahar romanesc ?la sacosa? de aproape 2.000 de tone lunar (800.000 de euro).
Ingrijorate de ampoarea fenomenului, autoritatile ungare au decis sa limiteze cantitatea de zahar pe care o persoana o poate introduce in tara la doar 20 de kilograme anual, echivalentul consumului pe cap de locuitor. Autoritatile vamale ungare vor inregistra fiecare cantitate importata. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO