Eveniment

Filtrul asigurării de răspundere ar fi împiedicat drama din Clubul Colectiv

Filtrul asigurării de răspundere ar fi împiedicat...

Autor: Anelis Baciu

03.11.2015, 00:08 6309

Asigurările de răspun­de­re faţă de terţi sunt obli­gatorii pentru toa­te cluburile, restau­ran­­te­le, hotelurile sau ori­care alt loc unde se organizează eve­ni­mente şi funcţionează ca un prim filtru al industriei de profil în ţările dez­vol­tate.

Fără avizul Inspectoratului pentru Si­tuaţii de Urgenţă, o poliţă de răs­­pun­dere faţă de terţi nu poate fi obţinută, iar refuzul unui asigurător echivalează prac­tic cu imposibilitatea apariţiei unei bom­be cu ceas de tipul Colectiv.

„Toate industriile care au de a face cu oamenii ar trebui să-şi facă asigurare de răspundere faţă de terţi. În alte ţări nici nu intră în discuţie inexistenţa unei astfel de poliţe. Asigurarea este absolut ne­cesară şi ar trebui să facă parte din punc­tele obligatorii de lista unui club, re­staurant etc. Asigurarea are două com­­ponente importante în acest caz: în pri­mul rând curăţă piaţa şi nu permite func­ţionarea fără avizul ISU a unor cluburi de tipul Colectiv. În al doilea rând, poliţa de răspundere acoperă des­­pă­gubirile care ar trebuie plătite vic­ti­me­lor. Cine plăteşte acum? Statul? Mă în­do­iesc...“, a co­mentat Bogdan Andri­es­cu, preşedin­tele asociaţiei bro­ke­rilor locali - UNSICAR. El amin­teşte de situaţia firmelor de turism, in­dus­­trie unde s-a introdus obliga­ti­vi­tatea asigu­ră­rilor de răspundere, iar re­zultatul a fost dispariţia firmelor cu probleme.

„La fel se întâmplă şi cu medicii. În SUA am văzut medici care au făcut multe greşeli, iar primele de asigurare au crescut foarte mult. Nu şi-au mai pu­tut plăti asigurarea şi au ieşit din sistem. Acelaşi lucru trebuie să se în­tâm­ple şi în cazul acestor cluburi. Asi­gu­­rarea per­mite autoreglarea pie­ţei“, a completat Andriescu. 

Opinia brokerilor este împărtăşită şi de asigurătorii care spun că orice ac­tivitate care ar putea pune în pericol viaţa a unui număr ridicat de persoane tre­buie să aibă o asigurare de răspun­dere faţă de terţi.

„Cu siguranţă orice tip de activitate care implică un asemenea risc pentru un număr atât de mare de persoane ar trebui să includă o asigurare de răs­pun­dere faţă de terţi. O asigurare ar putea reduce riscurile apariţiei unui astfel de eve­niment, pornind de la premisa efec­tuării unei inspecţii de risc a locaţiei şi a res­pectării recomandărilor făcute de asi­gurător“, a declarat Aurel Badea, res­ponsabil cu secţiunea asigurări pro­perty în cadrul asociaţiei asigură­torilor locali - UNSAR.

Clubul Colectiv, locul în care s-a petrecut tragedia în urma căreia şi-au pierdut viaţa 30 de tineri, iar alţi peste 100 sunt în stare gravă, funcţiona fără măcar să aibă avizul de la Inspectoratul de Urgenţă, aşa că nici nu se pune problema existenţei unei poliţe de asigurare. În aceste condiţii, o întrebare care se ridică este ce se va întâmpla cu tinerii care vor ajunge în situaţia de invaliditate după acest tragic eveniment? Cine le va asigura tratamentele, traiul viitor?

Toate aceste întrebări nu ar fi existat dacă legea ar fi impus obligativitatea unei asigurări de răspundere, care în unele ţări este încheiată de proprietar din propria conştiinţă, nu forţat de lege.

„Asigurarea de răspundere faţă de terţi poate fi încheiată atât de proprietarii de localuri, cât şi de organizatorii de evenimente. Trebuie reiterat faptul că acceptarea în asigurare şi acordarea despăgubirilor se fac în condiţiile respectării dispoziţiilor legale – exploatare în condiţii de siguranţă a obiectivului (inclusiv existenţa autorizaţiilor şi a personalului specializat pentru activităţile ce presupun grad de risc, cum ar fi artificii şi lucru cu foc), au explicat reprezentanţii

 

Omniasig, unul dintre cei mai mari asigu­rători property

În prezent există obligativitatea încheierii unor poliţe de asigurare de către persoanele care intră în categoria profesiilor liberale (medicii, avocaţii), firmele de construcţii şi firmele de turism. Totodată, există obligativitatea încheierii unei asigurări de răspundere în cazul autoturismelor. „În mod normal fiecare local de tipul acesta ar trebui să aibă asigurare faţă de terţi. În industria hotelieră asigurarea este obligatorie, pentru firmele de turism la fel. Nu poţi să organizezi un eveniment la care să participe 300-400 de persoane şi să nu ai asigurare. Când vin formaţiile din străinătate să concerteze la noi, primul lucru pe care îl caută este să se asigure“, a declarat Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker.

Potrivit acestuia însă, marea problemă este în terenul autorităţilor publice, întrucât asigurarea nu poate fi încheiată fără un aviz al ISU.

„Marea problemă este la autorităţi, niciun asigurător nu încheie o poliţă dacă nu primeşte documentaţia de la ISU. Mai mult, chiar şi în situaţia în care primele au fost plătite de către proprietar companiei de asigurări, iar avizul a expirat pe durata contractului asigurătorul nu îşi asumă nicio plată“, a completat Viorel Vasile.

Foarte puţine cluburi sunt asigurate pe plan local, iar proprietarii acestora se gândesc la asigurare din perspectiva continuităţii businessului, a asigurării bunurilor şi nu din conştiinţa răspunderii faţă de cei care intră în localurile pe care le deţin.

„În România, foarte puţine cluburi se gândesc să-şi facă asigurare. În portofoliul nostru sunt, de exemplu, doar două cluburi care au asigurare, însă o poliţă property, nu de răspundere. Pe de altă parte, în Germania, Franţa sau Spania asigurarea faţă de terţi este obligatorie pentru cluburi, restaurante, nici nu se discută.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO