Eveniment

Festivalul „George Enescu“, cel mai important eveniment cultural al anului, va aduce 20.000 de turişti străini

Festivalul „George Enescu“, cel mai important...

Autor: Mirabela Tiron

30.08.2013, 00:06 560
Festivalul „George Enescu“, cel mai important  eveniment cultural al anului, ce va reuni 1.500 de artişti români şi 3.000 de artişti străini în septembrie în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi alte oraşe din ţară, va aduce o gură de oxigen businessurilor din turism prin numărul de străini atraşi. „Aproximativ 20.000 de bilete şi abonamente au fost vândute către spectatori din străinătate“, a spus Valentin Vasiloiu, director executiv al reţelei Eventim, prin care s-au vândut bilete. El a precizat că au fost puse în vânzare 40.000 de bilete individuale, în prezent fiind disponibile doar 7.000 de bilete. „Anul acesta evenimentul a crescut ca dimensiune“, a spus Vasiloiu. Preţul biletelor individuale variază între 20 şi 80 de lei. Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu“ se va desfăşura în perioada 1 - 28 septembrie 2013.
 
„Mulţi artişti din străinătate se vor caza la noi, orchestrele şi oficialii evenimentului. Gradul de ocupare va creşte în perioada festivalului“, potrivit oficialilor complexului hotelier de cinci stele Radisson Blu din Capitală. Bogdan Călăreţu, sales manager al hotelului de patru stele Minerva, cu 144 de ca­me­re în Capitală, spune că pentru septembrie „avem o creştere sem­nificativă a numărului de rezervări, vor fi camere ocupate de cei care vin la festival. În medie, gradul de ocupare este de 46%, dar în septembrie va creşte datorită acestui eveniment“, a spus el, adăugând că ar fi bine să existe mai multe evenimente de această anvergură în Capitală. „Este un eveniment ce oferă ex­punere europeană“, a spus consultantul în turism Lucian Marinescu, de la firma Trend Hospitality.
 
Concertul de deschidere a festivalului va avea loc pe 1 sep­tem­brie şi îi va aduce pe scenă pe pianistul Radu Lupu şi or­ches­tra Staatskapelle Berlin (dirijor Daniel Barenboim), ce vor in­ter­preta Rapsodia Română nr. 2 de George Enescu. În ca­drul festivalului vor mai fi prezenţi soprana americană de re­nu­me mondial Laura Aikin, pianistul american Murray Perahia, dis­tins cu două premii Grammy, renumitul pianist rus Boris Be­re­zovski, cea mai bine cotată violinistă germană, Alissa Margulis.
 
Organizarea festivalului va costa 9 milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile. Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Artexim, este producător al evenimentului, iar Primăria Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televi­ziune au calitatea de coproducător. Festivalul a avut deschi­de­rea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani după moar­tea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO