Eveniment

Festivalul Enescu aduce 5 mil. euro hotelierilor

Festivalul Enescu aduce 5 mil. euro hotelierilor

Autor: Cristina Roşca

05.09.2011, 00:04 348

Aceştia ar putea cheltui doar pe cazare în timpul şederii în România în această perioadă circa 5 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Estimările ZF pornesc de la o perioadă medie de cazare de cinci nopţi şi un preţ mediu per noapte de 60 de euro.

"Avem clienţi care s-au cazat la noi şi care au venit în România pentru festivalul George Enescu. Numărul lor exact nu îl pot da, însă sunt câteva zeci", spune o reprezentantă a hotelului Radisson Blu de cinci stele din Capitală.

Ea mai spune că cei mai mulţi turişti străini sunt europeni. Preţul unei camere la acest hotel depăşeşte de regulă 100 de euro.

Hotelul Epoque de cinci stele din capitală, situat în zona parcului Cişmigiu, va găzdui pe perioada festivalului George Enescu artişti şi ansambluri care participă la eveniment, în calitate de partener al Festivalului.

Epoque se află în apropierea tuturor scenelor de concert din Bucureşti ale festivalului: Ateneul Român, Sala Palatului, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional, Universitatea Naţională de Muzică, Sala Societăţii Române de Radiodifuziune şi Piaţa "George Enescu" - Piaţa Festivalului.

Reprezentanţii hotelului de cinci stele Marriott din capitală spun că "nu avem un business mare de pe urma acestui festival", fără a preciza numărul de turişti străini cazaţi pe perioada festivalului. Ei mai spun că hotelurile situate în zona centrală a capitalei - aproape de scenele de concert - este posibil să fi atras un număr mai mare de turişti.

Festivalul, care se desfăşoară pe durata a 25 de zile în Bucureşti şi alte oraşe din ţară, precum Cluj, Timişoara sau Iaşi, a reuşit să atragă, potrivit organizatorilor, 16.000 de turişti străini.

"Este un număr destul de mare de turişti străini care vin special pentru acest eveniment.Există şi români care se înscriu să plece la concerte în afara graniţelor, însă numărul lor este mai mic decât al străinilor care vin pentru Festivalul George Enescu şi totodată este în continuă scădere. În condiţiile în care multe formaţ ii vin şi în România, românii nu se mai înghesuie să plece în număr la fel de mare ca acum opt sau zece ani", spune Mircea Vladu fondatorul agenţiei de turism Pres tige Tour. El a vândut agenţia în acest an către fondul de investiţii GED, însă a rămas în cadrul companiei în funcţia de director executiv.

Vladu mai spune că străinii care vin la festivalul George Enescu sunt de regulă persoane cu venituri peste medie. Românii care participă însă sunt de regulă persoane cu venituri medii, însă cu studii superioare.

Preţul unui bilet la acest festival variază între 40 şi 90 de lei (9,5 şi 21,5 euro), potrivit organizatorilor festivalului.

Aceştia mai spun că au vândut în total 125.000 de bilete. La un preţ mediu de 65 de lei per bilet, organizatorii au reuşit să strângă doar din vânzarea de bilete circa 8,1 mil. lei (circa 1,9 mil. euro).

"A fost un spectacol unde am fost nevoiţi să punem şi pe scenă scaune pentru că cererea a fost prea mare", au spus organizatorii.

Festivalul a ajuns la cea de-a douăzecea ediţie şi este finanţat 90% în 2011 de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO