Eveniment

Fermierii români: Să transformăm grâul, porumbul sau lucerna în carne şi lapte. VIDEO

Autor: Gabriel Razi, Luiza Chiroiu

26.05.2015, 00:09 1002

Fermierii români prezenţi ieri la evenimentul ZF „Agricultura intră în febra banilor europeni“ afirmă că România poate deveni o putere agricolă doar dacă transformă grâul şi porumbul prin creşterea animalelor în lapte şi carne.

În opt ani de prezenţă în UE, Ro­mânia a pierdut 0,7 milioane de capete de bovine şi 1,6 milioane de porcine.

„Valoarea adăugată o putem mări prin transformarea producţiei primare în produse procesate natural. Animalul transformă grâul, porumbul sau lucerna în lapte şi carne, iar abia apoi se adaugă valoare adăugată prin procesare industrială“, a spus ieri Nicuşor Şerban, proprietarul fermei de 2.000 de bovine Agroserv Măriuţa din Călăraşi.

Agricultura a crescut în zigzag în primii opt ani de apartenţă la UE, dar România a reuşit să se afirme doar ca un vânzător de materie primă ieftină. Vapoarele de cereale şi animale vii au făcut cozi în portul Constanţa, produsele româneşti şi-au făcut loc pe pieţele de export, dar cu o zootehnie în genunchi povestea agriculturii este doar cea a unui gigant cu picioare de lut. Creşterea animalelor este singurul element care asigură majorarea valorii adăugate din agricultură în condiţiile în care produc-ţia de grâu, porumb sau rapiţă sunt segmente de volum cu marje reduse pe unitatea de produs.

„Astăzi suntem foarte jos pe bovine, avem 2 milioane de bovine, iar Fran­ţa are 23 de milioane la o suprafaţă agricolă dublă“, a spus şi Mihai Miron, proprietarul fermei de 1.000 de bovine Bio­terra din Alba, la evenimentul organizat de ZF în parteneriat cu PwC, Carrefour şi casa de avocatură Schoenherr.

 

Evenimentul ZF de ieri a strâns la masa discuţiilor 13 dintre oamenii-cheie din agricultură, alături de alţi 100 de invitaţi în sală

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO