Eveniment

Fermierii loviţi de secetă cer stare de urgenţă şi interzicerea exporturilor

Fermierii loviţi de secetă cer stare de urgenţă şi interzicerea exporturilor

Bărăgan, 26 iulie 2012, ora14.00: Un lan de floarea-soarelui este complet compromis

Autor: Gabriel Razi, Liviu Iancu

27.07.2012, 00:06 1078

"Am cerut declararea stării de urgenţă din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dicţionar. Ne-am uitat în dicţionar şi am văzut că se declară starea de urgenţă şi din cauza calamităţilor naturale, printre care şi seceta. Astfel, statul ar trebui să sisteze urgent exporturile, să gestioneze corect stocurile existente de cereale prin însilozarea lor în condiţii de siguranţă şi să pună în funcţiune toate instalaţiile de irigaţii", a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.

Oficialul LAPAR readuce astfel în lumina reflectoarelor scenariul in­terzicerii exporturilor, o măsură luată în urmă cu doi ani de Rusia după evenimente meteo similare cu cele din prezent şi care a dus la explozia preţurilor pentru materiile prime agricole pe bursele internaţionale de mărfuri.

În faţa secetei România nu are nicio protecţie reală pentru că din cele 8,3 milioane de hectare arabile disponibile numai 100.000 sunt irigate.

Peste lipsa unei infrastructuri de irigaţii extinse şi a unei strategii coerente în acest sens se adaugă şi măsurile fără niciun efect real luate de oficialii Ministerului Agriculturii (MADR).

La începutul acestei săptămâni Daniel Constantin a anunţat un plan de despăgubiri pentru fermierii mici, însă nu a dat detalii despre modalităţile în care cei afectaţi îşi pot diminua pierderile sau ce fermieri vor fi eligibili. Ministrul a mai anunţat reducerea cu 20% a costului pentru irigaţii, un acord cu băncile pentru credite preferenţiale pentru fermieri, dar şi pro­misiunea unui viitor program de investiţii în infra­structura de irigaţii.

Niciuna din aceste măsuri nu pune o protecţie reală peste afacerile fermierilor români, care vor urma să fie lovite în plin din cauza secetei.

Cu pierderi de producţie estimate între 20% şi 50%, pârghia preţurilor se arată în acest moment a fi una dintre ultimele alternative pentru a limita scăderea încasărilor şi a profitabilităţii faţă de anii anteriori.

Pe bursele de mărfuri internaţionale preţurile s-au încadrat în ultima perioadă pe o pantă ascendentă ca urmare a datelor tot mai pesimiste privind producţia din marile pieţe agricole precum Statele Unite, Rusia sau Ucraina.

Câştigurile sunt însă direct dependente de strategiile ce vor fi adoptate de fermieri în următoarea perioadă. Din experienţa anilor anteriori producătorii agricoli care au obţinut printre cele mai mari marje de profit au fost cei care au păstrat cerealele şi plantele oleaginoase în silozuri şi nu au vândut imediat după recoltare.

Datele arată că în general în anii anteriori odată cu noile recolte (din iunie-iulie pentru orz şi grâu şi septembrie pentru porumb şi floarea-soarelui) pre­ţurile de achiziţie se încadrau pe o pantă descendentă pentru a urca din nou în primele luni de primăvară, atunci când cantităţile disponibile pe piaţă se diminuează.

Faţă de acum doi ani, când interzicerea exporturilor de către Rusia a aruncat în aer cotaţiile internaţionale, fermierii au instrumentul care le poate majora veniturile şi implicit salva afacerile: silozurile.

Datele oficiale ale Ministerului Agriculturii arată că în ultimii patru ani jucătorii din agricultură au investit în silozuri cu o capacitate totală de 3 milioane de tone. Aceste investiţii au urcat capacitatea totală de stocare a României cu 20%, la 17 milioane de tone de materii prime agricole.

Veştile din teritoriu sunt sumbre

Pe de altă parte, asociaţii din mai multe judeţe au reclamat în ultimele zile că mare parte din culturile de cereale a fost compromisă din cauza secetei şi au cerut declararea stării de urgenţă.

Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea a solicitat marţi Ministerului Agriculturii instituirea stării de urgenţă în judeţ din cauza gradului mare de calamitare a culturilor afectate de seceta din ultimele luni.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon, cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb şi floarea-soarelui care sunt compromise iremediabil în proporţii covârşitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO