Eveniment

Fermierii înregistraţi ca PFA nu trebuie să plătească impozit pe veniturile din agricultură

Fermierii înregistraţi ca PFA nu trebuie să plătească impozit pe veniturile din agricultură

Foarte mulţi fermieri s-au înregistrat în ultimii ani ca PFA, în vederea accesării fondurilor europene

Autor: Kiss Edit

22.03.2012, 00:05 1428

Fermierii înregistraţi ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie să plătească impozit pe veniturile din agricultură, afirmă deputatul UDMR Edler Andras, situaţia fiind clarificată în urma discuţiilor cu MFP, care va propune un nou sistem de impozitare a veniturilor agricole "semnificative".

Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras a declarat ieri într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna şi şefii direcţiilor judeţene de Finanţe Publice şi Agricultură Covasna, Ambrus Attila şi Konczei Csaba, că agricultorii care s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie să plătească în viitor impozit pe veniturile realizate. El a menţionat că Ministerul Finanţelor, în consens cu cel al Agriculturii, a emis, vinerea trecută, o circulară în acest sens.

"Având în vedere că sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR a trebuit să devină persoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificări privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finanţelor Publice a trimis în teritoriu o circulară prin care se clarifică, după multe discuţii şi ambiguităţi, că persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole în baza unei autorizaţii (PFA; II; AF) nu plătesc impozit pe veniturile realizate în agricultură. Subliniem faptul că în acest moment, la nivelul MADR nu există un proiect de act normativ care să introducă o nouă formă de impozitare pentru producătorii agricoli", se arată într-o precizare transmisă de Ministerul Agriculturii.

Deputatul Edler a afirmat că foarte mulţi fermieri s-au înregistrat în ultimii ani ca PFA, în vederea accesării fondurilor europene, şi la acel moment au aflat că, dacă până atunci nu a trebuit să plătească impozit pe veniturile realizate din agricultură, odată cu trecerea la PFA, fiscul le cere impozit.

La rândul său, secretarul de stat Tanczos Barna a apreciat drept o realizare uriaşă clarificarea aspectelor "câteodată ambigue" din Codul fiscal şi din normele de aplicare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO