Eveniment

FBI a arestat un tânăr de 21 de ani din cadrul Gărzii Aeriene, în cea mai recentă întorsătură de situaţie într-o saga jenantă care a stârnit îngrijorări majore cu privire la securitatea secretelor guvernamentale.

FBI a arestat un tânăr de 21 de ani din cadrul Gărzii...

Autor: Ştefan Stan

14.04.2023, 10:38 160

FBI a arestat un tânăr de 21 de ani din cadrul Gărzii Aeriene, în cadrul unei anchete privind recenta scurgere de documente secrete americane extrem de secrete, cea mai recentă întorsătură într-o saga jenantă care a stârnit noi îngrijorări cu privire la securitatea secretelor guvernamentale.

Procurorul general Merrick Garland l-a identificat pe suspect ca fiind Jack Teixeira, membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, într-o scurtă declaraţie făcută joi reporterilor. "Agenţii FBI l-au luat pe Teixeira în custodie în această după-amiază, fără incidente", a declarat Garland. Se aşteaptă ca Teixeira să apară în această săptămână în faţa unui tribunal federal din Massachusetts.

FBI a precizat într-un comunicat că l-a arestat pe Teixeira la o reşedinţă din North Dighton, Massachusetts, "pentru presupusa sa implicare în scurgerea de documente clasificate ale guvernului şi armatei americane".

Arestarea are loc în contextul unei anchete în plină desfăşurare privind scurgerea a peste 100 de documente clasificate pe reţelele de socializare, care a început pe platforma de mesagerie Discord. Unele au fost publicate ulterior pe Telegram şi Twitter. Acestea se concentrează în mare parte pe războiul din Ucraina, dar includ şi informaţii interceptate de SUA de la aliaţi, inclusiv Coreea de Sud şi Israel.

Oficiali ai Pentagonului au luat cunoştinţă pentru prima dată de documente pe
6 aprilie, trimiţând oficialii din domeniul aplicării legii într-o vânătoare pentru a găsi autorul scurgerii de informaţii şi motivaţiile acestuia.

Potrivit dosarului său de serviciu, Teixeira a fost repartizat la baza Otis Air National Guard din cadrul Joint Base Cape Cod, unde era responsabil pentru a ajuta la menţinerea în funcţiune a sistemului de comunicaţii al Forţelor Aeriene. Potrivit site-ului Forţelor Aeriene, postul său a necesitat o investigaţie de fond "single scope", care este necesară pentru o autorizaţie strict secretă.

El era în serviciul activ, ceea ce înseamnă că lucra cu normă întreagă. S-a înrolat în armată în septembrie 2019 şi a primit o medalie de realizare a Forţelor Aeriene în septembrie 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO