Eveniment

Fata cu masca alba - povestea unei fotografii-simbol

12.07.2005, 20:06 124

Familia Daviniei, fata cu masca de bandaj alb pe fata, surprinsa intr-o fotografie dupa explozia de la Edgware Road, i-a multumit lui Paul Dadge, barbatul care o sprijina in fotografie, pentru ajutorul pe care i l-a acordat.

In fotografia devenita un simbol al zilei de 7 iulie, la Londra, cei doi pot fi vazuti indepartandu-se in fuga de statia de metrou, afectata de explozie. Fata are chipul acoperit cu o masca alba, hainele rupte, picioarele sangerande si este desculta. Langa ea se afla un barbat inalt, care o protejeaza cu bratele, in timp ce pare a-i sopti ceva.

Barbatul se numeste Paul Dadge, are 28 de ani si a acceptat sa spuna povestea fotografiei-simbol: "Merg in fiecare zi cu trenul pana la KingÕs Cross, dupa care iau metroul. Joi plecasem putin in intarziere si ma aflam in vagonul din spatele celui care a explodat. Cand am reusit sa ies din vagon, impreuna cu ceilalti pasageri, am vazut un tablou de nedescris. Fumul era insuportabil, ranitii - dintre care unii erau pe moarte - strigau. Am vazut o fata cu arsuri grave la fata, cu picioarele pline de rani si umflate. Statea in picioare, intr-un colt, fara sa spuna nimic. M-am apropiat de ea".

Paul a luat de la medicii sositi la fata locului, o masca din bandaj, gel pentru arsuri si manusi chirurgicale.

"Am intrat intr-un mare magazin Marks & Spencer, aflat in fata statiei de metrou. Am ajutat-o sa-si dea cu crema pe fata si sa-si puna masca, apoi, in asteptarea ambulantei, am incercat sa-mi fac un plan: mi-era teama sa nu lesine (...). El a adaugat ca fata s-a comportat foarte curajos.

"O rugam sa nu-i fie frica, pentru ca ambulanta trebuia sa soseasca dintr-o clipa in alta, ca sa o duca la spital. Ii spuneam ca este o fata foarte frumoasa, ca arsurile se vor vindeca si ca va ramane la fel de frumoasa. Apoi, pentru a o face sa zambeasca, am intrebat-o daca are un prieten. Am ramas impreuna cinci, maxim sapte minute, apoi a sosit ambulanta si eu am ramas sa ajut alti raniti."

Davinia se afla, inca, internata cu arsuri grave, intr-un spital londonez.

Intrebat daca se considera un erou, Dadge a raspuns: "Eu, erou ? Nu, sunt o persoana ca oricare alta, care a facut ce a putut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO