Eveniment

Facilitati de pana la 2.000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat

Facilitati de pana la 2.000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat

Varujan Vasganian, ministrul economiei si finantelor: "Tendinta este favorabila in ceea ce priveste investitiile in Romania si dorim sa fructificam acest lucru si sa cream capacitati, astfel incat firmele sa poata dezvolta proiecte. Este vorba de masuri de sprijin din partea statului pentru a sustine ritmul de crestere."

16.10.2007, 22:15 15

Proiectul de lege a fost prezentat ieri de ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian si este, potrivit acestuia, in conformitate cu legislatia europeana in domeniul ajutorului de stat, acordarea facilitatilor fiind conditionata de mentinerea investitiilor pentru o perioada de pana la 10 ani.
Contributiile financiare acordate sub forma facilitatilor pentru crearea de locuri de munca sunt cuprinse intre 250 de euro si 2.000 de euro pe loc de munca, in functie de zona de dezvoltare economica in care este realizata investitia.
"Tendinta este favorabila in ceea ce priveste investitiile in Romania si dorim sa fructificam acest lucru si sa cream capacitati, astfel incat firmele sa poata dezvolta proiecte. Este vorba de masuri de sprijin din partea statului pentru a sustine ritmul de crestere", a afirmat Vosganian.
El a precizat ca Romania poate sustine un proces investitional de pana la doua miliarde de euro, potrivit proiectului de buget pentru anul 2008, din care 15-20 puncte procentuale reprezinta contributia statului.
Potrivit proiectului de lege, Agentia Romana pentru Investitii Straine va fi transformata in Agentia Romana pentru Investitii, investitorii urmand sa depuna cererile privind acordarea de facilitati la institutia nou creata.
Proiectul va fi transmis spre dezbatere in Parlament la inceputul lunii noiembrie.
Pentru sprijinirea investitiilor, Executivul a mai adoptat recent o hotarare potrivit careia companiile care realizeaza investitii initiale (greenfield) de peste 30 de milioane de euro si creeaza cel putin 300 de noi locuri de munca vor putea beneficia de un ajutor de stat de maximum 28 de milioane de euro. Exceptie face zona de dezvoltare Bucuressi - Ilfov pentru care nivelul maxim al ajutorului de stat este de 22,5 mil. euro. Executivul estimeaza ca numarul intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat potrivit acestui act normativ este de 110, numarul mediu anual de beneficiari fiind de 22. Guvernul a mai adoptat o hotarare si pentru intreprinderile mici si mijlocii care pot beneficia de "ajutoare de minimis" pentru dezvoltare sau modernizare. Bugetul maxim al acestei scheme de ajutor este echivalentul in lei a 5 mil. euro. Acest ajutor se acorda de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor sub forma de granturi.
In primele opt luni ale anului investitiile straine directe s-au ridicat la 4,059 miliarde de euro, in scadere cu 6,3% comparativ cu perioada similara din 2006, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 48,7%, iar creditele intra-grup 51,3%, se arata intr-un comunicat al BNR.
In perioada ianuarie-august 2006, investitiile straine directe au totalizat 4,33 miliarde de euro.
Agentia Romana pentru Investitii Straine a estimat la inceputul anului ca investitiile straine directe se vor ridica la sapte miliarde de euro, fata de 9,1 miliarde euro raportate in 2006.
Anul trecut, nivelul investitiilor straine directe a fost influentat pozitiv de privatizarea Bancii Comerciale Romane, cea mai mare institutie de credit din Romania.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate in luna mai, stocul investitiilor straine directe a ajuns la finele anului trecut la 30,89 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO