Eveniment

Exporturile României au pierdut în iunie două treimi din avansul din primele cinci luni

Exporturile României au pierdut în iunie două treimi din avansul din primele cinci luni

Autor: Gabriel Razi, Claudia Medrega

10.08.2011, 00:00 212

Exporturile României au crescut în iunie cu 12%, până la 3,7mld. euro, avansul fiind la o treime faţă de de rata de creştere de32% de pe primele cinci luni. Acesta este un prim semnal negativprivind evoluţia exporturilor, datorat evoluţiei sub aşteptări aeconomiei germane. În primele cinci luni ale acestui an exporturiles-au ridicat la 18,2 mld. euro.

"Încetinirea nu este neaşteptată. Prognozele noastre pentruindicatorii ce depind de cererea externă au ţinut cont deproiecţiile ING privind dinamica economiilor din zone euro ceestimau o decelerare a creşterii economice începând cu trimestrulal doilea al anului curent. Estimăm că activitatea economică aînregistrat o scădere în trimestrul al doilea al anului curent de0,1% faţă de trimestrul precedent. Estimarea noastră pentru rataanuală este 1,2%", a comentat Vlad Muscalu, economist al INGBank.

Şi premierul Emil Boc a remarcat reducerea ritmului de creşterea exporturilor în luna iunie şi datele privind producţiaindustrială şi consideră că pot duce la încetinirea ritmului decreştere economică pentru trimestrul doi.

"Avem o creştere economică prognozată de 1,5% (pentru anul încurs, n.r.), dar această creştere nu va fi atinsă dacă trimestrulal treilea nu va fi fructificat la maxim, pentru că el are unadintre cele mai mari ponderi în PIB într-un an. Am aflat dimineaţăcă în luna iunie se constată o încetinire a producţiei industrialeşi a exporturilor, ceea ce s-ar putea să ne încetinească creştereaeconomică pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atât mai multîn trimestrul trei trebuie să avem grijă să maximizăm investiţiileşi tot ce înseamnă lucrări", a spus Boc, citat de Mediafax.

Per total, în primul semestru exporturile României au totalizat22 mld. euro, o creştere de 28,2% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică(INS).

Companiile româneşti au exportat în iunie bunuri în valoaretotală de 3,7 mld. euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 4,6mld. euro. Astfel, deficitul comercial extern al României se ridicăla 1,1 mld. euro în luna iunie.

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, exporturile auînregistrat un avans de 11,9%, în timp ce importurile s-au majoratcu 7,1%. Dacă în iunie din 2010 România înregistra un deficitcomercial extern de 0,6 mld. euro, acum acesta s-a majorat cu 28%,la 0,85 mld. euro.

În primul semestru al acestui an aproape jumătate din totalulexporturilor au fost acoperite de maşini şi echipamente detransport, în timp ce aceste produse au acoperit o treime dinimporturi.

România a exportat în această perioadă şi produse agroalimentareîn valoare de 4,6 mld. euro, 5% din totalul exporturilor. Decealaltă parte, importurile de alimente s-au ridicat la 7,6 mld.euro, aproape 7% din totalul importurilor.

Firmele româneşti au cu 24% mai multe produse la extern care auajuns în ţările din Uniunea Europeană. Valoarea exporturilor cătreţările din UE după primul semestru al acestui an se ridică la 15,7mld. euro. În acelaşi timp importurile dinspre ţările UE au crescutîn aceaşi perioadă cu 19,2%, la 18,9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO