Eveniment

Exporturile de servicii au trecut de 5,7 mld. euro în T1/2019, plus 14%, dar surplusul comerţului extern cu servicii a scăzut uşor, la 1,8 mld. euro

ANALIZĂ

 Exporturile de servicii au trecut de 5,7 mld. euro în...

Autor: Adelina Mihai

18.05.2019, 00:00 467

România a exportat servicii în valoare totală de 5,7 mld. euro în primele trei luni din 2019, în creştere cu 14% faţă de perioada similară din 2019, arată datele pu­bli­cate de Banca Naţio­nală a României. În acelaşi timp, importurile de servicii au crescut cu 25% în primul trimestru din 2019, până la 3,9 mld. euro. Prin urmare, excedentul comerţului ex­terior cu servicii a scăzut cu 6% în pri­mele trei luni din an, până la aproape 1,8 mld. euro.

„Este bine că exporturile de servicii cresc, dar acest avans al centrelor de servicii de externalizare din România poate fi înşelător. Dacă ne uităm la Irlanda, care era „tigrul Europei“ în perioada 2005- 2008, cum este în prezent considerată România ca urmare a ritmului accelerat de creştere economică, vedem că şi ei se bazau foarte mult pe aceste centre de servicii, iar când a venit criza au fost puternic loviţi. Acest lucru se poate întâmpla şi în România în cazul unei eventuale noi crize, pentru că este foarte uşor să muţi aceste centre de servicii într-o ţară cu forţă de muncă mai ieftină“, a explicat Radu Georgescu, partener la firma de cosultanţă fiscală CFO Network.

Structura comerţului de servicii pe categorii arată că, în continuare, cele mai mari ponderi în export le au serviciile de transport (cu exporturi de 1,7 mld. euro în primele trei luni din 2018), alte servicii pentru afaceri – servicii de cercetare-dez­voltare, juridice, contabile  sau de pu­bli­citate etc. (1,27 mil. euro), servicii IT&C (1,17 mil. euro), servicii de prelucrare a bu­nurilor (740 mil. euro) şi turism/călătorii (480 mil. euro).

Datele Băncii Naţionale arată că surplusul comerţului exterior cu servicii a scăzut în primul trimestru al acestui an faţă de anul anterior ca urmare a scăderii excedentului adus de categoria serviciilor „alte servicii pentru afaceri“, al cărei sold a trecut pe deficit (-58 mil. euro în T1 din 2019), după ce în T1/2018 a raportat un excedent de 218 mil. euro. Pe de altă parte, excedentul adus de serviciile IT&C a crescut cu 151 de milioane de euro în T1 din 2019 faţă de T1/2018, până la 724 mil. euro. România are nevoie de mai multe afaceri româneşti, inclusiv în domeniul serviciilor, care să exporte pe pieţele externe pentru a mai atenua din pericolul reprezentat de acest capital „speculativ“ adus de companiile care îşi externalizează serviciile pe plan local, mai spune Radu Georgescu. „Noi putem concura cu alte state din punctul de vedere al taxării, pentru că în România există o taxare relativ mică, asemănătoare cu cea din Irlanda sau cu cea din Olanda. Norocul Irlandei în anii de criză a fost că acolo sunt găzduite headquarterele fiscale ale unor giganţi precum Google sau Facebook. În schimb, România nu are holdinguri, iar dacă o companie mare care oferă servicii suport îşi mută centrul din România, în şase luni pot dispărea şi restul companiilor de pe piaţă.

De aceea, trebuie businessurile de servicii deţinute de antreprenorii români, pentru că acestea rămân în economie, pe când acest capital speculativ pleacă în momentul în care costurile sunt mai mari“, a mai spus Radu Georgescu.

Exporturile şi importurile de servicii au început să crească cu un ritm mai accelerat în ultimii ani, fiind în linie cu evoluţia exporturilor de bunuri, dar sunt în continuare semnificativ mai mici.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în primele trei luni din an, exporturile de bunuri au crescut cu 3% (până la valoarea de 17,5 mld. euro), iar importurile cu 7,4% (până la 21,2 mld. euro) , astfel că deficitul comerţului internaţional cu bunuri a ajuns la 3,7 mld. euro în ianuarie-martie 2019 (cu 900 de milioane de euro mai mare decât în primele trei luni din 2018).

Prin urmare, excedentul de 1,8 mld. euro de la comerţul extern cu servicii acoperă aproape jumătate (48%)  din deficitul comerţului extern cu bunuri.

La nivelul întregului an 2018, statisticile arată că România a exportat servicii de peste 22 mld. euro, iar exporturile de bunuri au fost de 67,7 mld. euro. Totodată, balanţa comercială la comerţul extern cu servicii a fost excedentară, în timp ce soldul comerţului cu bunuri este deficitar. Astfel, deficitul de la comerţul cu bunuri din 2018 a fost de 15,1 mld. euro, însă o mare parte din această problemă a fost „rezolvată“ de excedentul de 8,1 mld. euro de la comerţul cu servicii în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO