Eveniment

Exporturile au crescut în decembrie 2020 pentru a doua lună consecutiv – cea mai bună veste pe care economia o primeşte în ultimele zece luni. Industria auto a recuperat aproape 1 mld. euro din pierdere

Exporturile au crescut în decembrie 2020 pentru a doua...

Autor: Iulian Anghel

14.02.2021, 10:42 1559

Exporturile au crescut în decembrie 2020 cu 5,1% faţă de decembrie 2019, aceasta fiind cea mai bună veste de la începutul crizei medicale până azi. Înseamnă că economia îşi revine. Sunt toate şansele ca Statistica să arate, la 16 februarie, când publică primele date despre PIB pentru 2020, că trimestrul al patrulea a rămas pe plus, în ciuda noilor restricţii impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

În 2020 exporturile, de 62 mld. euro, au fost în scădere cu 9,9% faţă de anul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate marţi. Importurile, de 80,5 mld. euro, au scăzut cu 6,6% faţă de anul anterior. Prin urmare, deficitul comercial a crescut la 18,4 miliarde de euro, cu aproape 1,1 mld. euro peste nivelul din 2019.

Deficitul comercial este mare, cel mai mare după 2008, anul de glorie al capitalismului românesc, când a fost de 22 mld. euro. Doar că în 2008 PIB-ul era de 140 mld. euro, ceea ce ce înseamnă că de­ficitul, raportat la pro­du­sul intern brut, a fost de 15,7% din PIB. Fapt care a antrenat un deficit de cont curent pe mă­sură, de 11,8% din PIB. Acum deficitul co­mercial este de 18,3 mld. euro, la un PIB estimat de 212 mld. euro. Cee ce vrea să spună că deficitul comer­cial va însemna undeva la 8% din PIB şi va antrena un deficit de cont curent undeva la 4-5% din PIB (graţie excedentului înregistrat de exportul de servicii). Este un defict ce poate fi finanţat, având în vedere şi sprijinul european. Aşa că pieţele nu se vor repezi să sugrume mica economie a României. Prin urmare, se poate spună că această criză, în ciuda spaimelor pe care le provoacă, poate fi trecută puţin mai uşor decât ne-am temut.

Vestea bună pentru economie este că, de la peste 40% o cădere a exporturilor în lunile de lockdown (martie, aprilie, mai), economia a început să-şi revină. O creştere cu 5% a exporturilor în decembrie 2020 faţă decembrie 2019 (când nimeni nu ştia ce este o “pandemie“ decât din cărţi) poate indica o revenire solidă. Statistica va publica la 16 februarie datele-semnal despre PIB-ul din 2020. Datele INS despre exporturi arată însă o revenire bună.

În plus, şi datele Finanţelor arată bine, având în vedere perioada pe care o traversăm. Deficitul bugetar este imens – 102 miliarde de lei, echivalent a 10% din PIB. Dar faptul bun este că veniturile statului nu au scăzut, în ciuda amânărilor la plată decise de guvern. Au crescut marginal, cu 0,4%, dar nu au scăzut. În toată Europa deficitele sunt uriaşe, iar soluţiile sunt puţine.

Evoluţia expor­turilor este un indicator pentru evoluţia indus­triei, care face 22% din PIB. Datele INS arată că industria auto, care înseamnă 48% din exporturi, a recu­pe­rate de la o pierdere de peste 3 miliarde de euro la mijlocul anului la una de 2,2 mld. euro la final de an. Este o pierdere imensă, dar această criză nu are câştigători.

Potrivit datelor INS, în decembrie exporturile au avut un avans de 5,1% faţă de decembrie 2019, la 5 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 6,4%, la 7 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,9 miliarde euro. Trebuie adăugat însă că 60% din importurile României (în principal în zona industrială) sunt destinate exporturilor.

Pe parcursul anului trecut, ponderi importante în structura exporturilor şi a importurilor au fost deţinute de maşini şi echipamente de transport (48,6% la export şi 37,1% la import) şi alte produse manufacturate (30,3% la export şi 30,2% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 au reprezentat 73% din exporturi şi importuri, respectiv 45,7 miliarde euro şi 59 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO