Eveniment

Exporturile agroalimentare sunt dependente de vasele pentru cereale şi animale întrucât industria de profil nu poate înghiţi toată producţia strânsă de pe câmp de fermieri

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

20.10.2014, 13:00 565

Exporturile de produse agroalimentare au crescut de şapte ori în ultimul deceniu, anul 2013 a adus primul excedent din ultimele două decenii, dar poziţia României pe piaţa internaţională a alimentelor rămâne dependentă de vasele pentru cereale şi animale vii.

Grâul, porumbul, orzul, se­min­ţele de floarea-soarelui şi de rapiţă, oile şi vitele încăr­cate în vapoare şi în ca­mioane au adus com­paniilor locale 1,4 miliarde de euro în primele şase luni ale anului, adică 61% din totalul exporturilor agroalimentare, iar lactatele, mierea, carnea şi produsele de panificaţie au însemnat de 3,5 ori mai puţin.

Structura exporturilor arată dependenţa aproape totală a agriculturii româneşti de flu­xurile dictate prin lichidităţi de comer­cianţii de mărfuri brute şi mult mai puţin de forţa pe care brandurile alimentare româ­neşti au reuşit să o capete pe piaţa alimentară globală.

„Este o nebunie să exporţi po­rumb şi orz, să nu le tran­s­formi în furaje, dar în acelaşi timp să cumperi furaje pro­ce­sate din import“, spune pro­fe­sorul universitar Valeriu Tabără, care a fost în două rân­duri şi ministru al agriculturii.

El spune că structura rudi­mentară a expor­turilor de pro­duse agro­alimentare româneşti pleacă de la discrepanţa dintre con­sumul de cereale în fa­bricile de furaje şi de ponderea re­dusă a zootehniei în raport cu producţia agri­colă vegetală.

Cu numai 2 milioane de tone de cereale, adică 10% din total, transformate în furaje, 2 milioane de vaci şi sub 5 milioane de porci, România este în po­ziţia de a conta pe piaţa internaţională agroa­limentară doar pe piaţa grâului, a or­zu­lui şi ca furnizor de oi şi vaci pentru achi­zitorii detaşaţi în România de economiile din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

„Cantitatea de cereale ce este transfor­mată în furaje are potenţialul de a se dubla“, spune Valeriu Tabără.

Cu toate acestea, România a câştigat în ul­timul deceniu pieţe externe pentru mărfurile brute astfel că expor­tu­rile au crescut în acest interval de şapte ori, iar im­por­tu­rile au avansat mult mai lent, de numai 2,5 ori. În consecinţă, deficitele de 1,5-2 miliar­de de euro s-au redus treptat, iar anul trecut ba­lanţa s-a închis pentru prima dată cu un ex­cedent de 335 milioane de euro. În primele şase luni ale acestui an exporturile au ajuns la 2,2 miliarde de euro, iar impor­turile la aproape 2,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO