Eveniment

Exportatorii convoacă o conferinţă de presă pentru a protesta împotriva lipsei de susţinere a exporturilor româneşti din partea ministrului economiei Claudiu Năsui: „Exportatorilor li s-a încălcat dreptul legal de a putea promova ofertele de export, pentru a angaja noi comenzi şi contracte”

Exportatorii convoacă o conferinţă de presă pentru a...

Autor: Răzvan Botea

02.02.2021, 16:04 182

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR) organizează marţi o conferinţă de presă pentru a atrage atenţia asupra măsurilor luate de ministrul economiei Claudiu Năsui prin care, susţin reprezentanţii asociaţiei, a blocat programele de promovare a exportului românesc.

Potrivit unui document publicat de Hotnews, ANEIR a transmis către preşedintele României o scrisoare în care scrie că ministrul economiei Claudiu Năsui a tăiat finanţarea pentru anul 2021 a programului de promovare a exporturilor. Programul, prevăzut de o lege din 2002, prevede că finanţarea acestuia se va face prin şi prin bugetul de stat, guvernul suportând jumătate din unele cheltuieli, cum ar fi transportul sau cazarea pentru târgurile internaţionale de promovare a companiilor. Anul trecut a fost convenită participarea la 100 de târguri şi expoziţii internaţionale a peste 1.000 de companii.

„La preluarea mandatului de către noul ministru al economiei, dl. Claudiu Năsui, prima măsură (după ce a deblocat lifturile ministeriale) a fost să elimine aceste participări internaţionale, iar cu prilejul fundamentării bugetului de stat pentru 2021 a anulat finanţarea atât a Programului de promovare a exporturilor (reglementat prin OUG 120/2002), cât şi a programului de internaţionalizare a firmelor (reglementat prin OUG 8/2017, prelungit de UE până în 2023, dar neactualizat de România). Astfel, exportatorilor li s-a încălcat dreptul legal de a putea promova ofertele de export, pentru a angaja noi comenzi şi contracte”, se arată în document.

În 2019, cele mai recente date anuale publicate de INS, România avea exporturi ca pondere în PIB de 31%. Spre comparaţia, pondere exporturilor în PIB-ul Ungariei era de 71%. Din Europa Centrală şi de Est, România are de departe cel mai mare deficit comercial, de 17,6 mld. euro în 2019, în vreme ce Cehia înregistrează excedent comercial la bunuri (+195 mld. euro), Ungaria la fel (+3,5 mld. euro), iar Polonia are un excedent comercial la bunuri de 1,8 mld. euro.

La 11 luni din 2020, cele mai recente date de la Statistică, România avea un deficit comercial la bunuri de 16,4 mld. euro, în creştere cu 908 mil. euro (+5,9%).

România nu a avut în niciun an de după Revoluţie excedent comercial. Exporturile, care, în anii de creştere cresc mai greu decât importurile şi în anii de recesiune scad mai puternic, nu au fost preocuparea niciunui guvern sau ambasadă românească. În vreme ce toate ambasadele din România promovează interesele companiilor autohtone, autorităţile statului au neglijat an de an interesele exportatorilor din România şi deficitul comercial la bunuri a crescut, în 2020, an de criză, fiind prognozat să atingă maxime istorice.

În schimb, politicile guvernului au încurajat importurile prin stimularea cererii interne fără acoperirea producţiei autohtone.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO