Eveniment

Explozie a numărului de noi cazuri. 555 de pacienţi au fost confirmaţi ieri cu noul coronavirus, cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei în România

Explozie a numărului de noi cazuri. 555 de pacienţi au...

Autor: Georgiana Mihalache

09.07.2020, 00:05 342

♦ În ultimele cinci săptămâni, de la începutul lui iunie, numărul de cazuri zilnice a reintrat pe un trend crescător, fără a putea fi controlat de autorităţi

♦ Au reînceput şi focarele de infecţie în spitale, la Spitalul Judeţean din Galaţi peste 50 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus

Creşterea numărului de cazuri nou confirmate de la zi la zi din ultimele cinci săptămâni a adus ieri mai multe recorduri negative pentru România, de la vârful de confirmări într-o zi, când numărul de pacienţi noi a ajuns la 555 de cazuri, la pragul de 30.000 de îmbolnăviri totale.

Şi numărul de pacienţi internaţi la terapie intensivă, adică bolnavi cu forma gravă a virusului, a crescut semnificativ, până la 237 de noi pacienţi.

În acest timp, numărul de teste este la capacitatea maximă, 13.000 de probe fiind lucrate ieri.

Autorităţile, prin vocea ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, au adus în discuţie inclusive posibilitatea unei noi stări de urgenţă, situaţia pandemiei de COVID-19 fiind asemănătoare cu luna aprilie, când numărul de cazuri creştea constant.

Astfel, procentul pacienţilor care au un rezultat pozitiv la infecţia cu noul virus din numărul total de teste a fost ieri de 4,2%, după ce în luna mai era la 2,9%. Pentru comparaţie, la data de 8 mai s-au făcut 10.600 de teste, iar la 8 iulie au fost 13.100 de teste prelucrate.

Creşterea substanţială a numărului de noi cazuri zilnice în România a determinat reacţii şi la nivel internaţional. Astfel, guvernul Austriei a emis miercuri alerte privind călătoriile în România, Bulgaria şi Republica Moldova, iar persoanele care vin din aceste ţări vor fi obligate să prezinte un rezultat negativ la un test COVID-19 sau vor fi plasate în carantină 14 zile. Noile restricţii vor intra în vigoare de joi, 9 iulie, potrivit Ambasadei Austriei de la Bucureşti.

De altfel, România este printre ţările din Europa unde se înregistrează cel mai mare nivel de noi infectări de la zi la zi. Din Uniunea Europeană, doar Marea Britanie raporta ieri mai multe cazuri decât România, cu 630 de noi confirmări în 24 de ore, potrivit site-ului worldometers.info. Portugalia raporta ieri 443 de noi cazuri, iar Polonia a avut 277 de noi cazuri.

În ţară reîncep focarele în spitale, o situaţie asemănătoare cu cea din luna aprilie, când se înregistrau vârfurile de infectare. Spitalul Judeţean din Galaţi are 50 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus. În spital nu se mai fac internări, iar pacienţii în stare bună au fost externaţi. Potrivit autorităţilor, în judeţul Galaţi mai sunt încă trei focare de COVID-19, la şantierul naval, la combinatul siderurgic şi în comuna Toflea.

În acest context, autorităţile încep să aducă în discuţie reintrarea în starea de urgenţă.

„Gestionăm o criză a pandemiei, vreau să avem o legislaţie care să ne permită să ne desfăşurăm activitatea, să revenim la acele cazuri de 100 şi ceva de infectări pe zi. Facem o analiză, facem o propunere spre starea de urgenţă. Creşterea numărului de cazuri e de la o zi la alta şi atunci se poate declara o stare suplimentară decât cea de alertă, dar evaluarea ne va da şi răspunsul“, a declarat Nelu Tătaru ieri.

Creşterea numărului de cazuri a determinat autorităţile să facă mai multe teste pentru a determina câte persoane au noul virus. Astfel, dacă la începutul lunii iunie, în prima săptămână doar într-o singură zi  numărul de teste a trecut de 10.000, în ultimele trei săptămâni numărul probelor prelucrate zilnic s-a apropiat constant de capacitatea maximă de testare de circa 12.000 - 13.000 de teste zilnice.

georgiana mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO