Eveniment

Expertii UE preconizeaza o crestere economica mai slaba si deficite mai mari pentru Romania

09.05.2006, 00:00 15

Prognozele paralele ale UE pentru Romania arata un ritm mai redus de crestere economica si deficite interne si externe mai mari decat estimarile oficiale ale autoritatilor.

Deficitul bugetar al Romaniei calculat dupa standardele europene ESA 95 va creste de la 0,4% din PIB anul trecut la 2,3% in acest an si la 5,4% in 2007, a aratat ieri Comisia Europeana in varianta preliminara a prognozei economice de primavara.

Economistii Executivului european considera ca autoritatile romane vor avea dificultati in punerea in aplicare a masurilor de restrangere a cheltuielilor publice si in actiunile ce vizeaza mentinerea unei politici salariale stricte in sectorul public.

In plus, standardele europene de contabilitate bugetara ESA 95 includ in deficitul bugetar schema de despagubire a fostilor proprietari de imobile, deposedati abuziv in regimul comunist, prin intermediul Fondului Proprietatea. Impactul asupra deficitului bugetar este estimat la 0,9% din PIB in acest an si la 3,1% din PIB in 2007.

Guvernul are ca obiectiv pentru acest an un deficit bugetar de 0,9% din PIB (majorat de la 0,5% dupa rectificarea bugetara operata in luna aprilie), calculat dupa standarde care nu sunt conforme in totalitate cu regulile europene.

Comisia Europeana anticipeaza si cresterea deficitului comercial al Romaniei, de la 9,8% din PIB in 2005 la 11,6% in 2006 si la 13,1% din PIB in 2007, in pofida majorarii exporturilor si reducerii ritmului de crestere al importurilor.

In consecinta, este prevazuta si o majorare semnificativa a deficitului de cont curent, cu toate ca sunt prognozate cresteri ale transferurilor curente si ale fondurilor primite de la Uniunea Europeana.

Astfel, deficitul balantei de plati va creste de la 6,9 miliarde de euro in 2005, echivalent a 8,7% din PIB, la 9,6 miliarde de euro in 2006 (10,4% din PIB) si la 11,8 miliarde de euro in 2007 (12% din PIB). Autoritatile romane au prognozat o reducere a deficitului de cont curent la 8,5% in acest an, conform prognozei de primavara a Comisiei Nationale de Prognoza. In general, expertii Fondului Monetar International considera ca un deficit extern mai mare decat 6% din PIB poate deveni periculos pentru economie, din motive de sustenabilitate.

In ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei, Comisia Europeana estimeaza un nivel de 5,5% in acest an si 5,1% in 2007, fata de 4,1% in 2005, in urma revenirii productiei in agricultura la niveluri normale si a unui ritm sustinut al cererii interne. In schimb, tinta de crestere a autoritatilor de la Bucuresti este de 6% in 2006 si de 5,3% pentru anul viitor.

Ritmul de crestere al consumului privat este estimat sa se incetineasca la 7,5% in acest an si 6,5% in 2007, fata de 9,7% in 2005. Aceasta scadere este explicata prin faptul ca efectele reducerii impozitelor asupra veniturilor disponibile ale populatiei vor disparea, iar politica monetara a bancii centrale va tempera avansul creditelor.

In schimb, majorarea salariilor din sectorul public va determina avansul cheltuielilor guvernamentale cu 5,5% in 2006 si 5% in 2007, fata de 4,5% in 2005. Rata inflatiei, calculata in functie de indicele armonizat al preturilor de consum, este prognozata sa scada de la 9,1% in 2005 la 7,8% in acest an si la 5,7% in 2007.

Prognoza paralela a Comisiei Europene vine pe fondul mai multor rapoarte internationale care contin date asemanatoare. Saptamana trecuta, economistii bancii austriece Bank Austria Creditanstalt au publicat un studiu in care estimau cresterea economica a Romaniei la 5,6% in 2006, in conditiile unui deficit de cont curent de 9,6% din PIB, cu un miliard de euro mai mare decat estimarile autoritatilor.

La finele saptamanii trecute, reprezentantii Fondului Monetar International din Romania au dat publicitatii un raport in care cresterea economica era estimata la 5,2%. In plus, deficitul de cont curent si mai ales inflatia reprezinta surse de ingrijorare si pentru expertii Fondului, care au recomandat autoritatilor guvernamentale sa isi imbunatateasca colaborarea cu Banca Nationala in vederea atingerii obiectivelor acesteia.

De altfel, chiar si premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat de curand ca tinta de crestere economica a Romaniei pentru 2006 ar putea fi revizuita in jos, pe fondul pagubelor cauzate de inundatiile din ultima perioada.

Anul trecut, economia a inregistrat pierderi de circa doua miliarde de euro, pe fondul inundatiilor care au afectat mai multe zone ale tarii si au determinat reducerea semnificativa a previziunilor economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO