Eveniment

Expertii fiscali: Intrebarea nu este daca va fi majorata TVA, ci cand?

15.04.2010, 00:00 135

"Toata lumea vorbeste de reducerea cheltuielilor publice pentruatingerea tintei de deficit bugetar. Dar, in egala masura, sediscuta si de cresterea veniturilor, iar primul lucru care sevehiculeaza este majorarea TVA. Cresterea acestei taxe este osolutie pentru indeplinirea obiectivului de deficit. Exista taricare au adoptat deja aceasta masura, insa s-a demonstrat, cel putinpe termen scurt, efectul contrar", a spus Ramona Jurubita, partenerServicii Fiscale, KPMG.

Ea apreciaza ca, in masura in care o majorare a TVA ar deveniinevitabila in 2011, decizia ar trebui adoptata in contextul unuimix de politici fiscale.

"Unele tari au decis majorarea TVA si reducerea contributiilorsociale. Pot fi amintite Germania, Italia, Franta. O majorare cu 1%a TVA a fost insotita de reducerea cu doua puncte procentuale aconstributiilor sociale. Efectul adoptarii unui astfel de mix depolitici fiscale, pe termen mediu, este majorarea veniturilor labugetul statului", a explicat Jurubita.

Reprezentanta KPMG a precizat ca mai exista si alte masuripentru colectarea eficienta a taxelor la buget legate de gradul deconformare a contribuabililor. Ea a adus in discutie necesitateaschimbarii atitudinii autoritatilor fiscale privind gradul deconformare a contribuabililor. "Contribuabilii care platesc taxe latimp se confrunta uneori, atunci cand au loc controale fiscale, maimult cu o atitudine de aratat cu aratatorul decat cu o atitudine departeneriat intre autoritatile fiscale si contribuabili. Este oproblema de mentalitate care se va schimba cu timpul. Deja se vadunele progrese in unele cazuri de abordare de pe pozitii egale decatre autoritatile fiscale."

Dragos Doros, director Directia generala legislatie impozitedirecte din Ministerul Finantelor, a raspuns ca atunci cand discutadespre TVA, are in vedere programul de guvernare.

"Programul vorbeste de mentinerea cotelor de impozitare, destabilitate fiscala. In reperele acestea ne miscam."

Intrebat despre eventuale reactii legislative la tendinta dereducere a veniturilor bugetare accentuata in primele doua luni aleanului mai ales la capitolul TVA, Doros a spus ca aceasta chestiunenu tine de legislatie, ci de administrarea la nivel de buget.

Cat de greu se rezolva erorile fiscale

Ioana Sandru, partener la Zamfirescu Racoti Predoiu Tax -divizia de taxe afiliata casei de avocatura Zamfirescu RacotiPredoiu, spune ca exista foarte multe cazuri de erori fiscale, incare firmele gresesc codul unic de inregistrare in momentul in careisi platesc impozitele si ajung astfel sa fie inregistrate carestantieri si sa fie obligate la plata unor penalitati deintarziere.

Ea afirma ca ar trebui prelungita perioada in care aceste eroripot fi remediate, in timp ce contribuabilii care isi platesc taxelela timp, dar intr-un cont gresit, ar trebui sa fie scutiti depenalitati de intarziere. In prezent, erorile fiscale pot fireglate intr-un interval de un an.

Sandru considera, de asemenea, ca ar trebui ca ANAF sarevizuiasca modul in care contribuabilii sunt executati silit. "Artrebui facuta o analiza de la caz la caz si sa nu se impuna acestesechestre asiguratorii tuturor societatilor, cum am vazut ca sepractica in prezent." Ion Busuioc, director general al DirectieiGenerale Legislatie din ANAF, a declarat ca in acest moment sediscuta prelungirea perioadei in care pot fi corectate erorilefiscale de la un an la cinci ani, pentru ca sunt foarte multecazuri. El a precizat insa ca nu toata vina trebuie pusa in seamaautoritatilor, contribuabilul avand la randul lui oresponsabilitate importanta.

Plata TVA la incasarea facturii votata in Senat, doar cuavizul CE

Potrivit directivelor europene, plata TVA la incasarea facturiise realizeaza doar pentru intreprinderile mici si mijlocii, iaraplicarea generalizata a acestei reglementari va trebui aprobata side catre Comisia Europeana, a spus Ramona Jurubita de la KPMG.

Senatul a aprobat, pe 31 martie, o initiativa legislativapotrivit careia plata TVA catre bugetul de stat se va face laincasarea contravalorii facturii, nu la emitere, ca in prezent,propunere respinsa vehement de Ministerul Finantelor. Deciziafinala urmeaza sa fie luata de Camera Deputatilor.

"Este o masura care contravine directivei europene, directivacare permite introducerea unei astfel de masuri doar pentru anumitesegmente, cum ar fi IMM-urile, in niciun caz o aplicaregeneralizata", a declarat Ion Busuioc.

Pe de alta parte, Jurubita a aratat ca o parte din mediul deafaceri sustine ca o astfel de masura ar fi benefica.

Care sunt punctele slabe ale impozituluiforfetar

Posibila inlocuire a impozitului minim cu impozitul forfetarataca doar "tangential" evaziunea fiscala, aceasta masura trebuindintarita prin actiuni de control, in special la utilizarea caselorde marcat si la vanzarea de produse in pietele agroalimentare,sustine Emilian Duca, partener la firma de consultanta BDO Tax.

"Principalul neajuns al impozitului forfetar este acela ca seraporteaza la criterii subiective si nu ataca decat tangentialevaziunea fiscala. Introducerea impozitului minim trebuie insotitade masuri ferme de control", a comentat Duca.

El spune ca impozitul minim asigura o simplificare a colectariiveniturilor la bugetul de stat si ca forfetarul va insemna un venitmai putin cert decat impozitul minim.

In schimb, reprezentantii Ministerului de Finante sustin ca oserie de masuri, cum ar fi inlocuirea impozitului minim sauamanarea platii anticipate a impozitelor, au fost luate tocmai caraspuns la solicitarea mediului de afaceri.

Dragos Doros a declarat ca inca din octombrie 2009 Finanteleanalizeaza ideea unui impozit forfetar, dar "ne tot gandim"."Exista mai multe idei, discutii, sa vedem ce se poate face, in ceconditii se poate implementa. Avem un colectiv care se ocupa doarde impozitul forfetar." Surse oficiale au declarat recent pentru ZFca impozitul forfetar nu va intra in vigoare anul acesta.

Impozitul s-ar putea aplica pentru circa 26 de servicii prestatepopulatiei, potrivit unui proiect de lucru al Guvernului pentrumodificarea Codului Fiscal. Restaurantele, hotelurile, firmele detaxi, barurile si centrele de fitness se gasesc pe lista firmelorcare ar putea plati impozit forfetar.

Guvernul a amanat introducerea forfetarului pentru 2011, motivulinvocat fiind acela ca impozitul minim s-a dovedit o sursa certa devenituri la buget, fiind estimat sa contribuie cu 0,6% laincasarile pe acest an.

Vor fi impozitate si terenurile de subcladiri

Pentru a atrage mai multi bani la buget, Ministerul Finantelors-a gandit sa impoziteze si terenurile pe care sunt construitecladiri.

Codul fiscal in vigoare stabileste ca aceste terenuri suntscutite de impozit, insa autoritatile au in vedere abrogareaacestei prevederi. Impozitul pe teren este datorat in prezentpentru terenurile ocupate de orice fel de constructii care nu suntde natura cladirilor, precum alei, terenuri de sport, bazine.

"Este o propunere sa impozitam terenurile de sub cladiri. In modnormal terenurile se impoziteaza. Acum exista o exceptie:terenurile de sub cladiri. Va fi sau nu adoptata, vom vedea. Unsistem normal trebuie sa aiba un regim unitar de impozitare si catmai putine exceptii", a spus Doros.

Fiscul, cu ochii pe conturile bancare alecontribuabililor

In ultima perioada s-au intensificat masurile de executaresilita a contribuabililor de catre ANAF, inclusiv prin poprireaconturilor bancare ale acestora, a spus Ion Busuioc. "S-auintensificat executarile silite si pentru ca exista foarte multicontribuabili care apeleaza la creditul fiscal, in conditiile incare obtin mai greu imprumuturi de la banci. In acest context luamtoate masurile asiguratorii pentru recuperarea debitelor."

Oficialul ANAF a precizat ca nu se impune nicio masuraasiguratorie asupra unui contribuabil fara sa existe o creanta pecare statul o are de recuperat si ca imediat ce debitul esteachitat masura asiguratorie este ridicata.

De asemenea, autoritatile intentioneaza sa solicite mai desinformatii bancilor privind inchiderea si deschiderea de conturibancare de catre persoane fizice si companii si nu o data la douasaptamani, cum se intampla in prezent.

Pesimism privind efectele legii responsabilitatiifiscale

Nicolae Done, partener la KPMG, considera ca legearesponsabilitatii fiscale nu va ramane decat un angajament bifat infata FMI, fiind sceptic ca actul normativ va fi respectat astfelincat sa fie instituita o predictibilitate a legislatieifiscale.

De asemenea, el a remarcat ca legislatia deja contineaprincipiile de baza necesare stipulate in prima forma a Coduluifiscal din 2004, insa in anii urmatori autoritatile nu au facutdecat sa adauge pagini intregi de exceptii de la aplicarea taxelorsi impozitelor.

La randul lui, Emilian Duca, partener al BDO Tax, considera caeste greu de crezut ca va fi atins obiectivul de stabilitate sipredictibilitate fiscala, vizat de autoritati prin aceasta lege,avand in vedere experienta legata de termenul pentru modificareaCodului fiscal, care a fost respectat o singura data in sase ani decand a fost adoptata prima forma.

Referindu-se la Consiliul Fiscal, care ar trebui sa realizezestrategia bugetar-fiscala, Duca crede ca va fi un nou organism faraputeri reale, consumator de bani publici. "Desi se doresteimbunatatirea disciplinei bugetare in domeniul angajariicheltuielilor si realizarii veniturilor, este vorba despre o noualege care va fi ignorata avand in vedere ca sanctiunile sunt preamici pentru a impune respectarea legii", a spus Duca. Candidaturilepentru Consiliu nici macar nu au fost depuse la Finante.

Pe de alta parte, Done critica pregatirea profesionala a unorreprezentanti ai Finantelor. "Se fac judecati atat de simplificateincat se ajunge la a spune ca preturile de transfer inseamnaevaziune. In acelasi timp, nu se face distinctia intre evaziunefiscala si evitarea impunerii."

Ce intreaba oamenii de afaceri si ce raspundreprezentantii Finantelor

  • Un reprezentant al lantului de retail Metro a acuzatincapacitatea Fiscului de a da un raspuns nici macar in 45 de zilela solicitarile de solutii fiscale individuale - instrument princare o companie poate obtine de la ANAF interpretari alelegislatiei pe baza situatiilor concrete in care se afla si care inunele cazuri permit "lecturi" diferite ale reglementarilor dinpartea diferitilor agenti fiscali. Reprezentantul ANAF i-a raspunsca nu are competente in materie, dar crede ca termenul maxim legalde raspuns este mai mare de 45 de zile.
  • Proprietara unei companii mici le-a solicitat reprezentantilorFinantelor "macar o estimare aproximativa" a termenului la care vorintra in vigoare modificari ale legislatiei fiscale. "Inteleg ca nudepinde numai de dumneavoasta, pentru ca sunt decizii politice sieste un proces birocratic de durata, insa macar o estimare sa nedati, sa stim si noi ce ne asteapta si cand." Dragos Doros nu i-aputut oferi nicio estimare, afirmand ca Finantele sunt in prezentin proces de consultare cu mediul de afaceri si cu expertii fiscalidin firmele de specialitate si nu exista un termen limita definalizare a proiectelor de modificare a legislatiei.
  • Oamenii de afaceri s-au plans ca nu toate categoriile de firmesunt reprezentate de asociatiile si consiliile cu care discutaMinisterul Finantelor, mai ales micii intreprinzatoriconsiderandu-se nereprezentati. "Poate chiar nu cunoastetiproblemele noastre. Spuneti-ne cum va putem adresa propunerile siobservatiile noastre."Ion Busuioc i-a recomandat sa urmareasca pesite-ul Ministerului Finantelor si al ANAF proiectele de actenormative si sa foloseasca adresele de e-mail postate acolo pentrua trimite amendamente.
  • Una dintre solicitarile cele mai vehemente din partea oamenilorde afaceri este ca Fiscul sa aplice un tratament de reciprocitatesi asa cum calculeaza din oficiu penalitati de intarziere la plataobligatiilor contribuabililor, la fel sa-si calculeze automatdobanzi atunci cand nu restituie la timp catre companii saupersoane fizice sumele incasate peste ceea ce era cuvenit, mai alesin cazul TVA de rambursat.

Emilian Miricescu, reprezentant al Corpului Expertilor Contabilisi al Contabililor Autorizati din Romania, a remarcat numeroasesituatii in care firmele care au de recuperat bani de la Fisc "setem" sa faca solicitare pentru aplicarea de dobanzi, pentru ca"inspectorii fiscali tot gasesc pana la urma ceva in neregula".

Dragos Doros i-a raspuns ca nu pot fi acordate dobanzi dinoficiu si in mod automat pentru ca mai intai trebuie verificataindreptatirea contribuabilului de a solicita dobanzile respective."Cred ca un contribuabil ar trebui sa fie dispus sa-si asumeeventualele greseli din trecut si, in masura in care considera catrebuie sa solicite dobanzi, sa faca o cerere."

Modificari In sfera TVA pentru aniiurmatori

  • Restrictia legata de deductibilitatea TVA aferenta achizitiilorde autoturisme si combustibil destinat acestora va fi eliminataincepand cu 1 ianuarie 2011;
  • Grupul de TVA - incepand cu 1 ianuarie 2012 vor putea faceparte toate categoriile de contribuabili; in prezent este invigoare doar pentru contribuabilii mari;
  • Inchirierea de mijloace de transport pe termen lung va fiimpozabila acolo unde isi are resedinta sau unde este stabilitclientul, incepand cu anul 2013;
  • Din 2015, serviciile de telecomunicatii, radio si televiziunesi serviciile prestate electronic vor deveni taxabile unde estestabilit sau isi are resedinta clientul.

Schimbari fara deadline

Ramona Jurubita, partener Servicii Fiscale, KPMG: Unele tari audecis majorarea TVA si reducerea contributiilor sociale. Pot fiamintite Germania, Italia, Franta. O majorare cu 1% a TVA a fostinsotita de reducerea cu 2% a contributiilor sociale. Efectuladoptarii unui astfel de mix de politici fiscale, pe termen mediu,este majorarea veniturilor la bugetul statului.

Ioana Sandru, partener la Zamfirescu Racoti Predoiu Tax -divizia de taxe afiliata casei de avocatura Zamfirescu RacotiPredoiu: Ar trebui ca ANAF sa revizuiasca modul in carecontribuabilii sunt executati silit. Ar trebui facuta o analiza dela caz la caz si sa nu se impuna aceste sechestre asiguratoriituturor societatilor, cum am vazut ca se practica in prezent.

Dragos Doros, director Directia generala legislatie impozitedirecte din Ministerul Finantelor: Din cate stiu eu, nu exista undeadline cu FMI pentru modificarea Codului fiscal. Exista idei carese discuta. Cand se vor concretiza, se vor aplica. Avem un colectivcare se ocupa doar de impozitul forfetar. Exista mai multe idei,discutii, sa vedem ce se poate face, in ce conditii se poateimplementa.

Ion Busuioc, director general al Directiei Generale Legislatiedin ANAF: Plata TVA la in casarea facturii este o masura carecontravine unei directive europene care permite introducerea uneiastfel de masuri doar pentru anumite segmente, cum ar fi IMM-urile,in niciun caz o aplicare generalizata.

Emilian Duca, partener la firma de consultanta BDO Tax:Principalul neajuns al impozitului forfetar este acela ca seraporteaza la criterii subiective si nu ataca decat tangentialevaziunea fiscala. Introducerea impozitului minim trebuie insotitade masuri ferme de control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO