Eveniment

Execuţia bugetului pe 2017 arată că statul a încasat cu 2 mld. lei mai puţin decât a estimat din impozitul pe profit de la companii

Execuţia bugetului pe 2017 arată că statul a încasat...

Autor: Sorin Pâslaru

04.12.2017, 00:06 869

Guvernul estimase că va strânge de la companii impozit pe profit de 16,2 miliarde de lei în 2017, însă execuţia preliminară arată că nu va încasa decât 14,1 mld. lei.

În 2016, impozitul pe profit adusese încasări de 15,1 miliarde de lei, aşa încât era de presupus că în condiţii de creştere economică, estimată la începutul anului la 5,2%, impozitul pe profit putea să aducă încasări de 16,2 miliarde de lei în 2016.

Iată însă că, deşi creşterea economică este chiar de 7% pe primele 9 luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, statul nu poate încasa impozit pe profit de la companii aşa cum şi-ar dori.

În pofida creşterii consumului şi a rezultatelor excepţionale din economie, colectarea veniturilor din impozit pe profit este mai proastă an de an.

În aceste condiţii se explică exasperarea funcţionarilor din Ministerul de Finanţe care au propus în decursul acestui an impozitarea companiilor în funcţie de cifra de afaceri.

Pur şi simplu nu reuşesc să captureze la buget sume mai mari din impozitul pe profit pentru că în pofida creşterii cifrei de afaceri, creşterea concomitentă sau chiar mai rapidă a cheltuielilor deductibile determină o micşorare a profitului impozabil, deci şi a impozitului pe profit aferent.

Reacţia guvernului a fost să scoată bani din dividende de la companiile de stat. Pentru 2017 erau prognozate la buget venituri din dividende de la companiile de stat de 3,1 miliarde de lei însă execuţia arată că încasările în 2017 vor fi de 5,3 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei mai mari.

Practic cele 2 miliarde de lei lipsă din impozitarea profitului companiilor au fost luate din dividendele încasate de stat de la companiile pe care încă le mai deţine. Aceasta a făcut ca în 2017 statul român să câştige, ca proprietar, din dividende, o treime din banii pe care-i câştigă din impozitarea companiilor private.  Astfel, a câştigat din dividende 5,3 miliarde de lei, iar din impozitul pe profit de la companii 14,1 miliarde de lei. Impozitul pe profit încasat de la companii a ajuns la doar jumătate din impozitul pe venitul din salarii, de circa 25 de miliarde de lei în 2017.

Bugetul a fost prea optimist la impozitul pe profit de la companii, dar prea pesimist în ceea ce priveşte impozitul pe profit de la bănci.

Astfel, guvernul urma să încaseze, conform bugetului, din impozitul pe profit de la bănci 357 de milioane de lei în 2017, dar a încasat 641 de milioane de lei conform datelor preliminare pe 2017, adică aproape dublu.

Din impozitul pe venitul microîntreprinderilor au fost încasări de 1,3 miliarde de lei, în linie cu estimările iniţiale, în timp ce încasările din impozit pe venituri din dividende s-au ridicat în 2017 la 1,5 miliarde de lei, faţă de 1,2 miliarde de lei cât fusese estimat. Veniturile cu 300 de milioane de lei mai mari din impozitul pe dividende se explică prin decizia companiilor de a plăti dividende, în condiţiile în care mai funcţionează încă facilitatea de 5% impozit, faţă de 16% impozitul anterior.

O supraestimare a fost şi în cazul impozitului pe venituri din drepturi din proprietate intelectuală, unde se aşteptau încasări de 96 de milioane de lei, însă au fost de doar 74 de milioane de lei în 2017.

O surpriză neplăcută au fost vărsămintele din veniturile nete la BNR care s-au ridicat la doar 27 de milioane de lei în 2017, faţă de 251 de milioane de lei cât se estimase iniţial la construcţia bugetului pe 2017.

În 2016 BNR vărsase 239 de milioane de lei, pentru 2018 propunerea este de încasări de la BNR de 184 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO