Eveniment

Execuţia bugetară în T1: încasări mai mici cu 5,4%, dar şi cheltuieli mai mici cu 11% faţă de program

Execuţia bugetară în T1: încasări mai mici cu 5,4%,...

Autor: Iulian Anghel

02.05.2014, 00:03 681

Încasările bugetare în trimestrul I din 2014 au fost cu 2,6 mld. lei (577 mil. euro) mai mici decât era programat, în vreme ce cheltuielile au fost şi ele cu 6,2 mld. lei (aproape 1,37 mld. euro) mai mici faţă de program.

Acest lucru indică faptul că ministrul bugetului Liviu Voinea, pus în faţa veniturilor sub aşteptări, a strâns cât a putut cureaua cheltuielilor pentru a se încadra în deficitul bugetar – mai mic în T1 2014 cu 0,5% din PIB faţă de T1 2013.

Datele Finanţelor arată că încasările de 48,8 miliarde de lei din T I 2014 sunt mai mari cu 3,8% faţă aceeaşi perioadă a lui 2013, dar cu 5,4% mai mici faţă de estimările de încasări trimestriale. În aceeaşi vreme, şi cheltuielile au fost cu peste un miliard de euro mai mici (6,2 mld. lei) faţă de estimările de cheltuieli trimestriale. Cheltuielile de 49,7 mld. lei din T I au fost cu 2,9% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 11% mai mici decât era programat, ceea ce a făcut posibilă reducerea deficitului bugetar cu 0,5 pp comparativ cu T I 2013 – 0,14% din PIB în primul trimestru din an,  faţă de 0,67% din PIB în T1 2003.

Duminica trecută, preşedintele Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării proiectul reduceriii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, susţinând că cele 5,5 mld. lei necesare anual acoperirii neîncasărilor la buget ca urmare a acestei măsuri se vor adăuga celor 13 miliarde de lei cât înseamnă deficitul la pensii. Iar situaţia este cu atât mai grea cu cât încasările la buget sunt în T I cu 1,6 mld. lei (în realitate 2,6 mld. lei) mai mici faţă de program, iar în aprilie acestea ar fi cu 500 de milioane de lei sub program, adăuga preşedintele.

În replică, premierul Victor Ponta s-a declarat mulţumit faţă de încasările din T1, comparându-le cu cele de anul trecut şi nu cu cele din programul trimestrial de încasări. El a spus că datele la T I oferă o bază rezonabilă pentru reducerea CAS.

Doar că problema nerealizării veniturilor programate este foarte spinoasă, chiar dacă încasările cresc faţă de perioadele similare ale anului trecut. Aşa s-a întâmplat în 2013, când guvernul s-a văzut obligat să facă cea de-a doua rectificare bugetară pe minus pentru că veniturile erau mai mari decât în anul precedent, dar sub veniturile programate, ceea ce a arătat clar că administraţia supraestimase veniturile, fiind apoi obligată să taie cheltuielile programate.

Depăşiri ale încasărilor programate au fost înregistrate în T I la impozitul pe profit, unde încasările 3,2 miliarde de lei (0,5% din PIB) au însemnat 106% din suma programată.

Încasările din accize de 5,2 miliarde de lei (0,8% din PIB) au fost cu 9% mai mari faţă de nivelul programului de încasări stabilit pentru trimestrul I.

În schimb, încasările din impozitul pe venit de 5,6 miliarde de lei au însemnat un grad de colectare de 91,9% faţă de program.

De asemenea, încasările din contribuţii de asigurări (2,1% din PIB) şi au înregistrat un grad de realizare de 97,1% faţă de program.

Veniturile nefiscale de 3,4 miliarde de lei (0,5% din PIB) şi au înregistrat un grad de realizare faţă de programul estimat de 87,5%.

În privinţa cheltuielilor, acestea s-au redus faţă de ţinta trimestrială cu 6,2 miliarde de lei, de la 55,9 miliarde de lei la 49,7 miliarde lei, adică un grad efectuare a acestora de 89,0%.

Cheltuielile de personal de 11,8 miliarde de lei (1,8% din PIB) s-au realizat în proporţie de 101,9% faţă de estimarea trimestrială. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au reprezentat 1,2% din PIB şi s-au realizat în proporţie de 94,9% faţă de programul trimestrial, iar cheltuielile cu dobânzile au fost în termeni nominali de 2,4 miliarde de lei (0,4% din PIB), cu 9,4% sub nivelul prognozat a se efectua - evoluţie datorată în principal scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark, după cum explică Ministerul de Finanţe. Cheltuielile cu asistenţa socială au însemnat 98,5% din program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO