Eveniment

Evoluţia încasărilor bugetare în aprilie este surprinzătoare: plus de aproape 5%. Poate nu va fi, totuşi, atât de rău

Evoluţia încasărilor bugetare în aprilie este...

Autor: Iulian Anghel

28.05.2020, 11:10 858

Bugetul general consolidat a încasat în aprilie 26 de miliarde de lei, faţă de 24,8 miliarde de lei în aprilie 2019.

Această creştere de 4,8% a încasărilor bugetare, într-o lună despre care şi economiştii şi oamenii de afaceri credeau că va fi un Iad şi pentru firme şi pentru buget, oferă o speranţă în plus că prăpastia economică nu va fi atât de adâncă precum ne temeam.

La patru luni din an, încasările sunt în scădere, an/an, cu 1,3%. Dar, la 3 luni (ianuarie-martie) erau de 3,3%. Inflaţia este sub control, sub 3% (şi ca urmare a scăderii vânzărilor – avem un minus de 19% a încasărilor din TVA, la 4 luni, an/an).

Deficitul creşte puternic, până la 26,8 miliarde de lei (11,4 mld. lei în primele 4 luni din 2019), dar este explicabil, pentru că economia a fost închisă 2 luni, cheltuielile medicale sunt imense, şomajul tehnic a fost plătit de guvern.

Dacă aprilie are încasări pe plus, sunt şanse ca luna mai, când economia a fost parţial redeschisă, să arate o înviorare. Lunile de concedii pot aduce o revenire a încasărilor din TVA (pierdere la patru luni din an de 1,5 mld. lei, an/an).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO