Eveniment

Eurostat: România a cheltuit cei mai puţini bani pe sănătate din Europa, doar 400 de euro per capita, faţă de media UE de 2.800 de euro

Eurostat: România a cheltuit cei mai puţini bani pe...

Autor: Georgiana Mihalache

30.11.2018, 00:05 247

România se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte sumele acordate pentru sistemul sanitar, atât la nivelul cheltuielilor per capita (doar 400 de euro), cât şi la rata din PIB (5%), arată cele mai recente date publicate de Eurostat aferente anului 2016.

Comparativ cu anul anterior, în 2016 România a acordat cu 7% mai mulţ bani per capita, iar procentul din PIB a rămas acelaşi.

România este depăşită şi de Bulgaria, care acordă peste 550 de euro per capita şi 8% din PIB. Contactată de ZF pentru un punct de vedere, Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a precizat că nu doreşte să comenteze datele din 2016, spunând că în ultimii doi ani sumele pe care România le acordă pe sănătate au crescut.

„Nu este un lucru îmbucurător,  ceea ce s-a întâmplat atunci, dar acum, în 2018, cifrele stau altfel şi nu aş vrea să comentez ce s-a întâmplat atunci. Am reparat ceva în acest an“, a spus Sorina Pintea, amintind de creşterile salariale care au dublat salariile medicilor şi asistentelor din sistemul public. La polul opus, ţările cu sisteme de sănătate puternice precum Austria, Franţa sau Germania se plasează în topul clasamentului privind cheltuielile pe sănătate, cu sume de zece ori mai mari decât România acordate per capita şi cu procente duble din PIB alocate sănătăţii. În ultimii ani, sistemul sanitar românesc a fost zguduit de crize atât în domeniul sanitar care este în continuare marcat de spitale în care igiena este precară, iar pacienţii nu au acces la investigaţii medicale gratuite în mod rapid, până la medicamente esenţiale pentru pacienţi care lipsesc din piaţă.

Cele peste 11 miliarde de euro care au intrat în sistemul românesc de sănătate cumulat din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cel al Ministerului Sănătăţii, banii jucătorilor privaţi şi cei cheltuiţi pentru medicamentele fără reţetă nu se văd în servicii mai bune şi mai rapide pentru pacienţii români.

Pentru acest an, bugetul Casei Naţionale de Asigurări este de 34 mld. lei (7,3 mld. euro), mai mult cu 17% faţă de 2017. Creditele bugetare de care dispune CNAS vor fi suplimentate cu 600 de milioane de lei pentru acest an în urma rectificării bugetare aprobată de Guvern în noiembrie, iar din aceşti bani va fi acoperită contravaloarea noilor medicamente. Anul acesta, bugetul ministerul Sănătăţii este de 8,7 miliarde de lei, cu 5% mai mult decât alocarea din 2017.

În continuare însă pacienţii români stau la coadă câteva ore în sălile de aşteptare ale spitalelor publice, dar şi câteva luni pentru a face analize decontate prin CNAS pentru că fondurile se termină în primele zile ale lunii, deşi plătesc contribuţii sociale.

 

Dezastrul de la Maternitatea Giuleşti

Chiar în această perioadă inspectorii Direcţiei de sănătate publică (DSP) Bucureşti fac controale la maternităţile publice şi private din Bucureşti pentru a analiza condiţiile de igienă după ce mai mulţi copii au fost internaţi cu infecţii stafilococice. Semnalul de alarmă a fost tras de Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, acolo unde au ajuns copiii la scurt timp după ce au fost externaţi din maternitatea Giuleşti, din cadrul Spitalului Panait Sîrbu. Mai mult, Ministerul Sănătăţii a anunţat că şi 11 angajaţi ai secţiei de neonatologie ai maternităţii Giuleşti sunt purtători de stafilococ auriu, o bacterie care poate duce la infecţii în diferite părţi ale corpului, inclusiv la nivelul pielii şi al plămânilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO