Eveniment

Europarlamentarul Cristian Buşoi: Ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuţiei vaccinurilor nu ajută

Europarlamentarul Cristian Buşoi: Ridicarea de semne de...

Autor: Petru Mazilu

14.03.2021, 19:33 134

Europarlamentarul Cristian Buşoi susţine că ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuţiei vaccinurilor nu ajută, procedura fiind stabilită chiar de statele membre. Europarlamentarul a reacţionat după ce cinci state UE au pus sub semnul întrebării campania de vaccinare.

Reprezentanţii Letoniei, Austriei, Sloveniei, Bulgariei şi Cehiei au redactat o scrisoare pe care au trimis-o Comisiei Europene în care ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte corectitudinea distribuţiei vaccinurilor în spaţiul UE.

Cristian Buşoi care este responsabil al Parlamentului European de relaţia cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi preşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Cercetare din Parlamentul European (INTRE), susţine că scrisoarea nu ajută deoarece procedura a fost stabilită chiar de ţările membre.

„Era inevitabil ca, într-o campanie de vaccinare desfăşurată la asemenea dimensiune şi cu un efort de organizare fără precedent, să apară disfuncţionalităţi inerente, însă în timp ce Uniunea Europeană este acuzată pentru problemele de derulare a campaniei de vaccinare, guvernele naţionale au rolul principal în planurile de vaccinare”, a declarat Buşoi.

Europarlamentarul român a explicat că procedură a fost atent supravegheată de liderii europeni.

„Comisia pentru Sănătate şi Comisia ITRE din Parlamentul European au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin, tocmai pentru a semnala clar că UE aşteaptă respectarea angajamentelor asumate de industria farma şi ţine un control strict al campaniei de vaccinare, pe măsura investiţiilor majore făcute. Mecanismul de distribuţie a fost convenit de Comisia Europeană cu statele membre, iar dozele au fost distribuite ţinând cont şi de datele epidemiologice, fiind la latitudinea statelor cum le distribuie. S-a decis, astfel, să se ţină seama şi de gravitatea diferită a pandemiei, pentru ca statele cu problemele cele mai grave în confruntarea cu pandemia să poată accesa mai multe doze, dacă există guverne care aleg să nu utilizeze partea lor, conform distribuţiei proporţionale”, a mai spus Cristian Buşoi.

Pentru a desfăşura procedura de achiziţie în mod centralizat, în UE s-a stabilit un Board Director, care include experţi din toate statele membre al cărui rol este să ofere sprijin pe durata procesului de evaluare şi achiziţie ale vaccinurilor anti COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO