Eveniment

Europarlamentari despre relocarea AEM: Nu se mai poate face nimic. Un eşec al Guvernului

Europarlamentari despre relocarea AEM: Nu se mai poate...

Autor: Cătălina Mănoiu, Iasmina Ardelean

20.11.2017, 19:28 139

Europarlamentarii român susţin că nu mai există posibilitatea contestării eliminării Bucureştilor din cursa pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), unii dintre ei acuzând pentru eşec Guvernul şi pe primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Europarlamentarul S&D Maria Grapini a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că România nu mai are nicio cale de atac la excluderea Bucureştiului din cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului, afirmând că este important ca măcar funcţionari să aibă în această agenţie. ”Nu mai este nicio cale de atac. S-a încercat acea constestaţie a noastră, s-a trimis în scris, dar nu avem ce să mai atacăm, din păcate”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul S&D Maria Grapini.

Ea a mai spus că excluderea Bucureştiului din cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului este rezultatul unui vot politic. ”Se pare că promisiunile pe care unii miniştri le-au primit nu s-au materializat. E păcat, pentru că era un câştig pentru România. Ştiţi cum e, când eşti candidat şi nu iei, mai bine îţi negociezi să ai nişte funcţionari în această agenţie, ca să ai totuşi un câştig şi să fii ancorat în agenţie”, a mai afirmat Grapini.

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi impută eşecul Guvernului. ”(Procedural-n.r.) România nu poate contesta evaluarea. Guvernul putea să pregătească mai bine dosarul tehnic privind locaţia, ar fi putut să facă cu adevărat o prioritate, să intensifice activitatea de lobby şi să obţinem acel rezultat pe care ni l-am fi dorit”, a declarat Buşoi pentru MEDIAFAX.

Liberalul a spus că nu poate fi vorba de vreo conspiraţie menită să pună candidatura Bucureştilor în dezavantaj faţă de alte oraşe. ”Responsabil este în primul rând Guvernul şi a da vina pe conspiraţii europene sau tot felul de nedreptăţi care ni s-ar face este pueril”, a conchis Buşoi.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că excluderea Bucureştilor din cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului, după ce nu a trecut de primul tur de vot, este un eşec pe care ar trebui să şi-l asume Gabriela Firea, primarul Capitalei. „Nu mai e nimic de făcut. Am pierdut şi trebuie trase concluziile. Cred că una din concluzii este ca doamna Firea să îşi asume această responsabilitate – că n-a făcut riguros nimic pentru ca Bucureştiul să aibă o şansă. Ea este primar şi, dacă vă uitaţi la ce au făcut primarii din alte ţări care au candidat, veţi vedea diferenţa. Ea se ocupă cu altceva. În primul rând, ea trebuie să-şi asume responsabilitatea, este primarul Capitalei şi era o partitură importantă politic pentru întreaga ţară, nu doar pentru ea. Ea are cu totul alte probleme pe agendă. Din păcate, asta e, am pierdut, iar eşecul are un nume: Gabriela Firea”, a spus Cristian Preda pentru MEDIAFAX.

La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureşan (PMP) a precizat că guvernul PSD-ALDE poartă vina pentru eşecul României privind relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului. „Vina pentru acest eşec este în totalitate a guvernului PSD - ALDE, care, din dezinteres şi incompetenţă, a pregătit o candidatură slabă şi nu a reuşit să obţină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA. România a avut toate atuurile politice de partea sa pentru a obţine această candidatură”, a scris Mureşan, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Mureşan a susţinut că acest eşec este şi al primarilor care au condus Bucureştiul în ultimii 10 ani. „Eşecul României în cursa pentru Agenţia Europeană a Medicamentului este cauzat exclusiv de PSD şi ALDE, de Guvernul şi primarii săi din Bucureşti, primarul general, Gabriela Firea, şi primarul Sectorul 2, Mugur Toader. Este, de asemenea, eşecul primarilor care au condus Bucureştiul în ultimii 10 ani şi din cauza cărora Capitala României este departe de standardele europene. Eşte şi un eşec al Guvernului de a obţine sprijinul statelor din regiune pentru această candidatură”, a adăugat europarlamentarul.

Oraşele Milano, Amsterdam şi Copenhaga au trecut în turul al doilea de vot al Consiliului UE privind stabilirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului, Bucureştiul nereuşind să treacă de primul tur, afirmă surse europene. Oraşele Amsterdam şi Milano au obţinut un număr egal de voturi în a treia rundă, astfel că a fost necesară desemnarea câştigătorului prin tragere la sorţi, au declarat oficiali europeni citaţi de publicaţiile EUObserver şi Politico.eu.

Practic, Bucureştiul a fost exclus după primul vot. Nouăsprezece oraşe europene, inclusiv Bucureştiul, au candidat pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), instituţie care trebuie mutată din Marea Britanie în contextul ieşirii acestei ţări din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO