Eveniment

Europarlamentare: tinerii din mediul urban au fost motorul unui rezultat istoric

Europarlamentare: tinerii din mediul urban au fost...

Autor: Iulian Anghel

27.05.2019, 00:08 3080
Surpriza acestor alegeri a fost prezenţa la vot. Conform estimărilor au ieşit aproape 10 milioane de oameni la vot, adică 49-50% din totalul numărului de alegători înscrişi pe liste, cu 2,5 milioane de oameni mai mult decât la alegerile legislative din 2016, când PSD a spulberat tot.

Lipsite de miză, de obicei, alegerile europarlamentare pare că s-au transformat de această dată într-un vot-protest, iar marele câştigător este alianţa USR/PLUS, chiar dacă rezultatul final, aşteptat astăzi, nu va arăta că a ajuns în frunte.

La ora 20.00, cu o oră înainte de închiderea urnelor, prezenţa la vot era de 46% din totalul celor cu drept de vot. În străinătate votul a fost ca de obicei greoi. Mii de oameni s-au încolonat să voteze, stând ore în şir la rând - în jur de 400.000 de români din străinătate au votat.

La europarlamentarele din 2014 prezenţa totală a fost de doar 32%. La alegerile legislative din 2016, la ora 18.00 prezenţa a fost de 35%, iar la închiderea urnelor, la ora 21.00, a fost de 40%.

Electoratul urban a făcut diferenţa. Clujul, Bucureştiul, Sibiul au fost în fruntea prezenţei la vot - peste jumătate dintre alegători cu drept de vot s-au prezentat la urne, în vreme ce judeţele rurale, Botoşani sau Vaslui, au fost la coadă. În alegerile trecute lucrurile stăteau tocmai pe dos. Practic, PSD nu şi-a mobilizat electoratul tradiţional din mediul rural, pentru că nu a venit cu nicio idee nouă pentru aceşti oameni. Nu a reuşit să le imprime niciun pic de energie. Harta judeţelor în funcţie de vot se suprapune cu harta PIB/capita. Cele care au ieşit la vot sunt judeţele bogate, care au votat cu noile partide, iar judeţele sărace, cu cele mai mici cifre de afaceri, tradiţinal votând cu PSD, au stat acasă.  “Bogaţii” au ieşit la vot iar “săracii” au stat acasă. Este o nouă Românie, neştiută până azi.

Foarte probabil că analizele viitoare vor arăta că generaţia nouă a schimbat paradigma.

A fost un vot împotriva establishmentului politic. PSD şi PNL au fost penalizate şi scorurile pe care le-au obţinut, totuşi, care nu pot fi de neglijat, nu pot acoperi pierderile.

Guvernul PSD a crescut salariile, economia merge foarte bine şi, totuşi, voturile s-au dus la un partid antisistem. Nu este limpede care este doctrina acestui partid/alianţe (USR /PLUS) care foarte probabil va pretinde, dacă nu de astăzi, cel puţin pe viitor, puterea. Un partid fără ideologie, dar cu priză la generaţia cu cardul de gât. Partidele tradiţionale va trebui să vadă limpede unde au greşit, dacă vor să mai rămână pe scena politică.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO